Petak 10.05.2019.
09:45
Vestionline

Srpski heroji uz Putina

printscreen
Ponosno na Crveni trg: Srpski predstavnici

U maršu Besmrtnog puka za ruskim predsednikom Vladimirom Putinom marširali su pukovnik VJ Zoltan Dani, proslavljen obaranjem nevidljivog aviona F 117, kao i generali Božidar Delić i Miroslav Lazović čije su trupe 78 dana štitile granicu SRJ s Albanijom na Paštriku i Košarama od upada terorista OVK predvođenih instruktorima zapadne alijanse. S njima je bio i Goran Petronijević, advokat prvog predsednika RS Radovana Karadžića.

U istoj koloni za njima ulicama Moskve prošlo je milion Rusa s fotografijama svojih predaka koji su učestvovali u slamanju nacističke najezde. Srpski predstavnici nosili su

Po dolasku u Moskvu pukovnik Zoltan Dani izjavio je da je vrlo počastvovan pozivom.
- Pun sam pozitivnih emocija. Potrudiću se da opravdam poverenje koje mi je ukazano i ponosno ću sa sa svojim drugarima predstavljati veterane iz Srbije - rekao je Dani.

On je najavio da će s generalima Delićem i Lazovićem i advokatom Petronijevićem na maršu Besmrtnog puka nositi pano s fotografijama saboraca iz 250. raketne brigade VJ koji su poginuli tokom NATO agresije na SR Jugoslaviju 1999. godine.

Srpska delegacija prisustvovaće i počasnom prikazivanju filma "Balkanska međa" u hotelu Kraun plaza u Moskvi. Da podsetimo, reč je o filmskoj priči o pohodu ruske desantne jedinice na prištinski aerodrom 1999. godine. Takođe je organizovana poseta brojnim spomenicima i muzejima u Moskvi, vezanim za Drugi svetski rat.

Marš u 100 zemalja

Marš Besmrtni puk održava se u više od sto zemalja i 500 gradova. Ruski mediji s velikom pažnjom su zabeležili marševe u Republici Srpskoj i najavili one u Srbiji. Takođe i da je u prvom maršu u prestonici Konga učestvovao i ambasador Srbije Radomir Živković.

Lavina čelika na Crvenom trgu

Uz zvuke zvona, himne Ruske Federacije i artiljerijskih plotuna u Moskvi je održana 74. parada pobede. Pod državnim barjacima i svetinjama, zastavom kakva je podignuta na Rajhstag i znamenjima sovjetskih frontova (grupa armija), prodefilovali su ešeloni s 13.000 vojnika i lavina čelika od 132 komada najsavremenijeg naoružanja, uključujuću tenk armatu, sisteme trijumf i S 400, Jars...

Kolonu je predvodio legendarni tenk Drugog svetskog rata T 34.

Takođe, ove godine nisu pozvani strani državnici na paradu. Ipak, predsednik Vladimir Putin uputio je miroljubivu poruku pozivom svim zemljama na saradnju, posebno u borbi protiv terorizma.

Putin se zahvalio senima boraca koji su razbili nacizam.
- Oni su ratovali, prošli su nadljudska iskušenja i stajali na strašnom mestu, dali sve što su mogli i dobili su tu pobedu - podsetio je predsednik Rusije.

Zajednički trijumf

Ambasador Rusije u Srbiji Aleksandar Čepurin na prijemu u čast Dana pobede izjavio je da je 9. maj veliki i zajednički praznik za Srbe i Ruse kojim se obeležava najveća pobeda u istoriji čovečanstva.
- Danas odajemo priznanje onima koji su dali život za slom okrutnog, nečovečnog neprijatelja. Slava velikim ruskim i srpskim junacima, pobednicima - rekao je Čepurin.

On je kazao da je Drugi svetski rat istorija, ali da se svetla sećanja na besmrtne junake i njihovu plemenitost neće ugasiti u srcima Srba i Rusa.
- Sećamo se kako su naši narodi, prošavši kroz najteža iskušenja na prvoj borbenoj liniji, u partizanskim četama, izdržali i pobedili - naveo je ruski ambasador i istakao da je oslobođenje Beograda u oktobru 1944. godine, koje su zajedno izborili sovjetski i jugoslovenski vojnici, bila posebna etapa na putu prema velikoj pobedi.

Naš barjak u Parizu

U Parizu, ispod Trijumfalne kapije i uz grob Neznanog junaka, na Dan pobede bili su prisutni srpski barjaktari Petar - Pepi Petrović, Slađana Stamenović i Sloba Đekić.

Naš veteran Petar - Pepi Petrović bio je najistaknutiji među onima koji neguju herojske jubileje i prenose tu tradiciju na mlađe. Proteklih decenija rukovao se i razmenio po nekoliko rečenica s predsednicima Francuske koji su uvek iskazivali poštovanje srpskoj zastavi.
- Kad god imam priliku ja se direktno obratim predsedniku. Sada me je Makron odmah prepoznao po šajkači. Rekao sam mu da čekamo da dođe u Beograd. Odgovorio je: "Ranije nisam mogao, ali dolazim sigurno 16. jula." Uzvratio sam da će mi biti zadovoljstvo da se i tamo sretnemo - ispričao je Pepi.

Slađana Stamenović, novoizabrana čelnica Svesrpske zajednice Francuske, pridružila se prvi put i upoznala se s Francuskinjom Žizel i Amerikankom Valon.

2024 © - Vesti online