Četvrtak 25. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Utorak 30.04.2019.
11:15
Tanjug, Vestionline A

"Bez saglasnosti Beograda nema dogovora"

Ministar spoljnih poslova poručio je danas da bez saglasnosti Beograda ne može biti dogovora sa Prištinom i da će Srbija štititi interese naroda i države.

Tanjug
Ivica Dačić

- Mogu da nam prete bilo čime, mogu da nam prete i time da li ćemo ući u EU ili ne, postoji nacionalni državni interes. Isto kao što nam je važan evropski put, važno nam je i da zaštitimo interese naroda i države - rekao je Dačić za Prvu televiziju nakon jucerašnjeg samita u Berlinu. 

Upitan kakva će biti strategija Beograda do sledećeg sastanka, početkom jula u Parizu, Dačić kaže da Srbija želi da se predstavi kao ozbiljan i kredibilan partner, koji želi rešenje i ne stvara probleme.

Podsetio je da je predsednik Aleksandar Vučić imao sastanke sa ruskim i kineskim predsednikom Vladimirom Putinom i Si Ðinpingom, kao i nemačkom kancelarkom Angelom Merkel i francuskim predsednikom Emanuelom Makronom, te sa šeficom evropske diplomatije, što govori da je Srbija kredibilan partner.

Dačić kaže da mnogi misle da će se ponoviti Rambuje i da će na Srbiju moći da se vrše pritisci da prihvati nešto što nije u skladu sa njenim interesima, ali ističe da toga više nema. 

Komentarišući Tačijevu izjavu da se EU pokazala kao nepouzdan pregovarač, Dačić kaže da je to vređanje EU. 

- Mi imamo primedbe da postoje dupli standardi, tamo svi govore da nema prekrajanja granica, a prekrajali su granice Srbije. Bože ima li te? Dokle je stigla ta ludost, cinizam i dvostruki standardi - rekao je Dačić.

Dodao je i da sastanak u Berlinu nije rezultirao spektakularnim rezultatom, ali je, budući da će razgovor biti nastavljen u Parizu, predstavlja i neku vrstu pritiska da se ne dešavaju incidenti i da se dve strane suzdržavaju od jednostranih akata.

- Ali ne bi me čudilo da Priština i dalje ne shvati koliko su na pogrešnom putu - rekao je Dačić.

Komentarišući tvit šefica diplomatske misije Prištine u Njujorku Vljore Čitaku, koja je uporedila odnose Beograda i Prištine sa serijalom "Igra prestola", pri čemu je tzv. Kosovo uporedila sa gospodarima Severa, familijom Stark, a Srbiju sa zlim Belim hodačima, Dačić ocenjuje da je to "tviter diplomatija".

- Pacoli piše da se na sledećem sastanku očekuje da Beograd prizna Kosovo. To je preraslo braću Grim, to je bajka za njihove građane na Kosovu - rekao je Dačić.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
  • 2024 © - vesti online