Utorak 30.04.2019.
11:15
Tanjug, Vestionline

"Bez saglasnosti Beograda nema dogovora"

Tanjug
Ivica Dačić

- Mogu da nam prete bilo čime, mogu da nam prete i time da li ćemo ući u EU ili ne, postoji nacionalni državni interes. Isto kao što nam je važan evropski put, važno nam je i da zaštitimo interese naroda i države - rekao je Dačić za Prvu televiziju nakon jucerašnjeg samita u Berlinu. 

Upitan kakva će biti strategija Beograda do sledećeg sastanka, početkom jula u Parizu, Dačić kaže da Srbija želi da se predstavi kao ozbiljan i kredibilan partner, koji želi rešenje i ne stvara probleme.

Podsetio je da je predsednik Aleksandar Vučić imao sastanke sa ruskim i kineskim predsednikom Vladimirom Putinom i Si Ðinpingom, kao i nemačkom kancelarkom Angelom Merkel i francuskim predsednikom Emanuelom Makronom, te sa šeficom evropske diplomatije, što govori da je Srbija kredibilan partner.

Dačić kaže da mnogi misle da će se ponoviti Rambuje i da će na Srbiju moći da se vrše pritisci da prihvati nešto što nije u skladu sa njenim interesima, ali ističe da toga više nema. 

Komentarišući Tačijevu izjavu da se EU pokazala kao nepouzdan pregovarač, Dačić kaže da je to vređanje EU. 

- Mi imamo primedbe da postoje dupli standardi, tamo svi govore da nema prekrajanja granica, a prekrajali su granice Srbije. Bože ima li te? Dokle je stigla ta ludost, cinizam i dvostruki standardi - rekao je Dačić.

Dodao je i da sastanak u Berlinu nije rezultirao spektakularnim rezultatom, ali je, budući da će razgovor biti nastavljen u Parizu, predstavlja i neku vrstu pritiska da se ne dešavaju incidenti i da se dve strane suzdržavaju od jednostranih akata.

- Ali ne bi me čudilo da Priština i dalje ne shvati koliko su na pogrešnom putu - rekao je Dačić.

Komentarišući tvit šefica diplomatske misije Prištine u Njujorku Vljore Čitaku, koja je uporedila odnose Beograda i Prištine sa serijalom "Igra prestola", pri čemu je tzv. Kosovo uporedila sa gospodarima Severa, familijom Stark, a Srbiju sa zlim Belim hodačima, Dačić ocenjuje da je to "tviter diplomatija".

- Pacoli piše da se na sledećem sastanku očekuje da Beograd prizna Kosovo. To je preraslo braću Grim, to je bajka za njihove građane na Kosovu - rekao je Dačić.

2024 © - Vesti online