Utorak 23. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
1
Sreda 27.02.2019.
00:44
N. P. - E. V. A

Zlo se vraća na Balkan

Ministar spoljnih poslova Ivica Dačić upozorio je da će se mnogi iz regiona koji su se borili na strani Islamske države vratiti sa fronta Bliskog istoka i sa sobom doneti virus ekstremizma, koji je na području kakakv je Balkan više nego zapaljiv.

EPA/Koca Sulejmanovic
Virus fanatizma: Ivica Dačić

Kao potvrda njegovih reči stiže i prilog kurdske televizije koji kruži društvenim mrežama i na kome je, među hiljadama poraženih islamista koji odlaze iz Sirije, i državljanin Srbije. On je u kameru rekao da se dobrovoljno pridružio ID još pre skoro pet godina.

- Kada sam stigao na teritoriju Sirije, Islamska država tada još nije postojala. Zato sam pridružio borcima pokreta Al-Nusra - rekao je on i dodao: - Želeo sam da se borim za vredniosti islama i širim ga po celom svetu.

Dačić je takođe rekao da se procenjuje da je više od 300 boraca na strani ekstremista u Siriji sa Kosova i Metohije, što je, proporcionalno broju stanovnika jedna od najvećih baza ekstremista u Evropi.

- Mnogi od njih će se vratiti sa fronta kući i sa sobom će doneti virus ekstremizma, koji je na području kakav je Balkan više nego zapaljiv - rekao je Dačić na predstavljanju projekta nevladine organizacije Crime stoppers global solutions.

On je napomenuo da su neka područja u našem regionu, a posebno KiM i BiH jedni od većih regrutnih centara za borce koji odlaze na Bliski istok da se bore na strani Islamske države.

Dačić je napomenuo da Srbija zna da se suprotstavi ovakvim izazovima i da je spremna da svoja znanja, iskustvo i rad podeli sa partnerima u susedstvu, kao i sa velikim svetskim bezbednosnim službama.

- Svesni smo da samo zajedničkim radom možemo da izađemo na kraj sa zlom koje nam svima pod jednako preti - rekao je Dačić.

Kako je rekao, upravo je područje Balkana bilo plodno tlo na kojem je početkom 90-ih godina, tokom rata u BiH, posejano seme islamskog ekstremizma, imajući u vidu činjenicu da se u tom ratu borilo blizu 7.000 stranih boraca, mahom veterana iz Avganistana.

- Neki od njih ostali su u regionu i posle sukoba, a sa njima je ostala i njihova neprihvatljiva i anticivilizacijska ideologija, pa su upravo odavde neki od uvezenih terorista učestvovali u napadima u Americi, Velikoj Britaniji, Španiji i Francuskoj - kazao je Dačić.

Srbija na udaru

Ministar je napomenuo da je Srbija, koja je zbog svog geografskog položaja i istorijskog nasleđa vekovima važna za prekogranični kriminal svih vrsta, uvek na kapiji istoka i zapada, te da su zbog toga Srbija i Balkan tradicionalno frekventni koridori za ilegalnu trgovinu narkoticima, ljudima, oružjem...

POVEZANE VESTI

Sreda 27.02.2019. 11:47
Нешто му није јасно! Па неће нико на Балкану његово братство-јединство!!!
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
  • 2024 © - vesti online