Utorak 19. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
1
Ponedeljak 04.02.2019.
00:11
J. Arsenović - Vesti A

Opet nas plaše ratom!

Američka Nacionalna obaveštajna služba (National inteligence) predstavila je u Senatu novi izveštaj o mogućim bezbednosnim rizicima po SAD, ali i širom planete. U nekoliko rečenica osvrnuli su se i na Balkan, procenjujući da je "bure baruta" i dalje na kratkom fitilju.

youtube.com/WonderWhy
 

"Zapadni Balkan će gotovo sigurno ostati pod rizikom od nasilja niskog nivoa i možda otvorenog vojnog sukoba tokom 2019. godine. Rusija će pokušavati da eksploatiše etničke tenzije i visoke nivoe korupcije kako bi omela mogućnost država regiona da se približe EU i NATO", navodi se u delu izveštaja o Balkanu.

Kako je posle dogovora Makedonije i Grčke o imenu bivše jugoslovenske republike odnos Srba i kosovskih Albanaca bezbednosno najurgentnija tačka u regionu, nameće se pitanje da li treba da strahujemo od novog oružanog sukoba na svom pragu.

Barut potpaljuju sa strane

Analitičar iz Beograda Dragomir Anđelković, kaže da su ratovi mogući, ali ne toliko da bi pričali o velikoj verovatnoći.

- Sukobi na Balkanu proizilaze iz stranog podmetanja ratova, tako da to može da bude nečija namera da se izazovu strah i haos i to koristi za geopolitičke pritiske i ucene - smatra Anđelković.

Nezaobilazno pominjanje Rusije u kontekstu bezbednosti na Balkanu, bivši šef jugoslovenske diplomatije Vladislav Jovanović vidi kao nameru američke Nacionalne obaveštajne službe da narode regiona dodatno zastraši Putinom, a da se istovremeno revanšira Trampu za sve tinjajuće sukobe sa čelnikom ove agencije Denom Koutsom.

- Kouts očigledno koristi Putina kao strašilo za narode Balkana kako bi se oni što više i brže približili NATO-u. To je svakako loše za naše narode jer se tako poigravaju njihovim političkim interesima. Međutim, iako on preti upaljenim žiškom na Balkanu, olakšavajuća okolnost što taj čovek nema podršku Trampa - smatra Jovanović.

Mir zavisi od Zapada

Kada američki obaveštajci upozoravaju da je na Balkanu moguć oružani konflikt nižeg nivoa, domaći analitičari ukazuju da to podrazumeva razne oblike sukoba - od terorističkih napada do političkih nereda na ulici kada reaguju policija ili vojska.

Analitičar Aleksandar Pavić ukazuje da je mogućnost vojnog sukoba realnost, iz prostog razloga što o tome govore američki zvaničnici.

- Postoje dobre šanse za to jer se Amerika pojavljuje kao palikuća i vatrogasac. Ako oni budu pritiskali da Srbija i Srpska uđu u NATO i da se po svaku cenu postigne neki dogovor o Kosovu, naravno da su onda veće šanse za izbijanje konflikta. Znači, to najviše zavisi od ponašanja Amerikanaca, a onda i ostalih zapadnih sila koje ovde imaju vojnu, medijsku i finansijsku premoć - smatra Pavić.

Krov nad CIA i FBI

Nacionalna obaveštajna služba je krovna organizacija koja koordinira radom 16 obaveštajnih agencija SAD. Osnovana je posle 11. septembra 2001, kada je teroristički napad na Kule bliznakinje u Njujorku pokazao propuste i lošu koordinaciju službi, pre svega CIA i FBI. Zadatak ovog tela je pre svega da rano ukaže na potencijalne nadolazeće krize širom planete.

Sukob u Beloj kući

Zanimljivo je da je povodom ovog izveštaja predsednik SAD Donald Tramp svoje obaveštajce nazvao naivnim sa preporukom da se vrate u školu. Naime, Tramp drugačije gleda na glavne urgentne bezbednosne tačke: Siriju, Iran i Severnu Koreju. Za razliku od obaveštajaca, Tramp smatra da su teroristi pobeđeni u Siriji, da Iran i dalje pokušava da napravi atomsku bombu, a da ne postoji nuklearna pretnja od Severne Koreje.

Poklon tabloidima

Iako se na 42 stranice izveštaja Nacionalne obaveštajne službe samo jedan pasus odnosi na Balkan, srpski tabloidi su mogućnost oružanog sukoba podigli na nivo rata koji samo što se nije desio. Na naslovnicima su osvanula bombastična upozorenja: "Rat na Balkanu do kraja godine?".

General palikuća

Koga zmija ujede i guštera se plaši, pa tako i srpsko javno mnjenje svaku mogućnost oružanog sukoba po automatizmu pretvara u novi rat.
Prošle godine je do prepiske Pentagona i srpskog Ministarstva odbrane dovela izjava američkog generala Kertisa Skaparotija da ga "Srbija i srpsko stanovništvo na Balkanu najviše brinu po pitanju ruskog mešanja i uticaja".
Skaparoti je to rekao tokom svedočenja pred Odborom američkog Senata za oružane snage. Ministar odbrane Aleksandar Vulin je reagovao rečima da je američki general optužio Srbiju kao opasnost po Balkan, te da od 1999. godine nije bilo teže, neodgovornije i opasnije izjave.
Na kraju je reagovao i Pentagon, saopštavajući da to nije njihov zvaničan, već lični stav generala Skaparotija.

POVEZANE VESTI

Ponedeljak 04.02.2019. 14:00
Ovaj put NATO puleni gube sve.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
  • 2024 © - vesti online