Utorak 16. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Sreda 07.11.2018.
00:21
Đ. Barović - Vesti A

Prašina pokriva Pupinov podvig

"Oko 5.000 dokumenata otkrivaju ulogu slavnog naučnika u regrutovanju Srba, a državi ne pada na pamet da ih otkupi od Kanade", ogorčen je Vidoje Golubović, predsednik Udruženja dobrovoljaca 1912-1918.

commons.wikimedia.org
Mihajlo Pupin

Obeležavajući 100 godina od Velikog rata, ponovo je zaboravljena uloga srpskih dobrovoljaca iz Amerike i Kanade, a posebno uloga u njihovom regrutovanju jednog od najvećih srpskih naučnika, Mihajla Pupina.

Vidoje Golubović, predsednik Udruženja ratnih dobrovoljaca 1912-1918, njihovih potomaka i poštovalaca, u razgovoru za "Vesti" ističe da je još frapantniji podatak da ni u godini kada se obeležava 100 godina od kraja Velikog rata nije bilo ni želje ni volje da se iz arhiva u Kanadi dopremi još oko 5.000 stranica vredne istorijske građe.

- Da se ne zavaravamo, takav odnos prema sopstvevnoj istoriji su imali i sve dosadašnje vlade. Nikad nije bilo ozbiljnog pokušaja da se ova tema do kraja istraži i predstavi javnosti. Činjenica je da se pitanjima dobrovoljaca iz Prvog svetskog rata danas u Srbiji ne bavi nijedna institucija, već je sve prepušteno pojedincima koji napišu određeni članak ili publikaciju. Međutim, ne postoji ni kontinuitet, ni naučno-istraživački pristup.

Čak se ne zna koliko je tačno dobrovoljaca stiglo iz Amerike i Kanade?! Golubović navodi da je prva grupa, njih 36 došlo 1916, a da su u Kanadi organizovani logori gde je primljeno oko 5. 000 dobrovoljaca. U tome je najzaslužniji bio proslavljeni srpski naučnik Mihajlo Pupin, koji je najveći deo aktivnosti oko prikupljanja i slanja dobrovoljaca sam finansirao. Golubović ističe da je uloga proslavljenog naučnika zapostavljena sve do današnjih dana:

- Ili je potpuna nepoznanica šta je do kraja uradio, ili se čak ne znaju njegove zasluge. Verujem da bi građa koja se nalazi u Kanadi osvetlila i dala pravu sliku o tome šta je Pupin učinio.

V. Sekulić
Vidoje Golubović

Golubović je u ime svog udruženja pokušavao da ispravi nepravdu, a onda je, priznaje, i on digao ruke od svega.

- Kao predsednik udruženja, obraćao sam se do 2014. arhivima u Beogradu i SANU, svi su me vrlo lepo primili, saslušali, ali rezultata nije bilo. Jednom prilikom sam razgovarao i sa državnim sekretarom u Ministarstvu rada... Sve se na tome završilo. Jednostavno, umorio sam se od priče i prepustio stihiji. Ističem da je Arhiv iz Kanade udruženju jednom prilikom, oko 2010. godine, dostavio 900 strana materijala, ali to je samo deo onoga što tamo postoji - otkriva naš sagovornik.

Dodaje da se arhive o srpskim dobrovoljcima ne nalaze samo u Kanadi, već i u Rumuniji, Rusiji, Kini, Japanu, Južnoj Africi, Bugarskoj, Turskoj, Egiptu, Grčkoj, Francuskoj, Južnoj Americi, Hrvatskoj, Češkoj, Slovačkoj, Nemačkoj, Austriji...

- Sve to treba istražiti, jer i ne znamo gde se šta nalazi. Tek kada većinu tih dokumenata budemo istražili možemo dobiti odgovore na brojna pitanja. I u tom poslu bi nam mnogo pomogla srpska dijaspora. Mogla bi da nam pomogne u finansiranju digitalizacije ili kopiranja tih dokumenata. Ne treba zaboraviti da je to građa za koju se niko nije interesovao i da je potrebno vreme da se arhiva spremi za tako nešto - zaključuje Vidoje Golubović.

Dobrovoljaca iz 40 zemalja

Vidoje Golubović ističe da se sem 97 procenata srpskih dobrovoljaca, na strani Srbije u Prvom svetskom ratu borio i značajan broj Rusa i Čeha, a da su posebnu ulogu imale strane medicinske misije:

- Brojne bolnice, osoblje, oprema i drugo stizali su od Japana, Rusije, Škotske do SAD, Holandije, Britanije, Kanade, Francuske...

Podeljeno 9.000 parcela

Da je sve kao u onoj pripoveci Laze Lazarevića "Sve će to narod pozlatiti", Golubović svedoči i na primeru dobrovoljaca iz Amerike i Kanade.

- Po završetu rata, kao neka vrsta nagrade, deljene su obveznice i zemlja. Ali, parcele je dobilo svega oko 9.000 dobroljaca. Pritom, tek 1928. je donet zakon o dobrovoljcima, a sve do dopune tog zakona 1938. bilo je dosta zloupotreba oko priznavanja tog statusa. Mnogi nisu ostvarili ni osnovna statusna prava, pa su veoma teško živeli zbog čega su se vraćali u postojbinu. Podsetiću da dobrovoljci koji su dobili zemlju u Pančevačkom ritu, ni danas nisu ušli u posed, jer je to postalo vlasništvo PKB.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
  • 2024 © - vesti online