Petak 19. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Petak 28.09.2018.
16:05
Vestionline, Tanjug A

Joksimović: Očekujem otvaranje tri poglavlja do kraja godine

Ministarka za evropske integracije Jadranka Joksimović razgovarala je danas u Nišu sa austrijskim ministrom za EU, kulturu i medije Gernotom Blumelom, i izrazila očekivanje da će Srbija do kraja godine, tokom austrijskog predsedavanja EU, otvoriti najmanje tri poglavlja u procesu pridruživanja Uniji.

EPA/Olivier Hoslet
Jadranka Joksimović

Dvoje ministara razgovarali su o evropskom putu Srbije, ali i daljem unapređenju ekonomskih odnosa, budući da je fabrika "Cumtobel", koja se danas otvara u Nišu, još jedna investicija Austrije u tom okrugu.

Blumel je istakao da su za Austriju važni dobri odnosi sa Srbijom, a da je "Cumtobel" važan signal kako se unapređuje saradnja dve zemlje.

Dodao je da je Austrija postavila tri glavna pitanja u fokus njenog predsedavanja EU, u drugoj polovini ove godine - borbu protiv ilegalnih migracija, dugoročnu stabilizacija EU i proces pridruživanja, kao i pridruživanje Srbije.

On je zahvalio Srbiji na saradnji u suzbijanju ilegalnih migracija u prethodnom periodu.

- Otvaranje ''Cumtobela'' je jasan signal koji pokazuje da je Srbija jedan od naših glavnih partnera dugoročno - rekao je Blumel. 

Ministarka Joksimović istakla je da je Austrija zemlja sa kojom Srbija ima izuzetno dobre, stabilne i sveobuhvatne bilateralne odnose, ekonomske, političke i kulturne, uz dobru sarađu ministarstava unutrašnjih poslova i odbrane.

- Austrija je među prioritete predsedavanja EU uvrstila i temu proširenja na Zapadni Balkan i apostrofirala Srbiju kao jednu od predvodnica u procesu pridruživanja Uniji - podvukla je.

Podsetila je da je do sada Srbija otvorila 14 od 35 poglavlja, a dva privremeno zatvorila, kao i da je pripremljeno još pet pregovaračkih pozicija, koje su spremne za otvaranje.

- Razgovarali smo o tome da se podrži otvaranje što više pogalvlja do kraja godine, što će značiti bržu i stabilnu dinamiku našeg procesa pridruživanja. Mislim da smo dobili podršku Austrije u tom pogeldu i da će oni nastojati da do kraja godine podrže otvaranje što više pripremljenih poglavlja - dodala je ministarka.

Ona je izrazila očekivanje da će najmanje tri nova poglavlja biti otvorena do kraja godine, što će značiti i uspeh Srbije u u procesu evrointegracije, već i austrijskog predsedavanja.

- Evropski put Srbije se nastavlja, imamo puno onih u EU koji nas podržavaju. Autsrija je jedan od onih koji najdoslednije najprincipijelnije podržava politiku proširenja. U Austriji imamo saveznika u ekonomskim pitanjima i iskrenu podršku na EU putu i nastojaćemo da to što bolje iskoristimo u interesu građana - rekla je Joksimović.

Napomenula je i da je Austrija već godinama najveći investitor u Srbiji, da su njiove kompanije pokazale interesovanje za naše tržište, kao i da na pitanje da li bi ponovo investirali, uglavnom odgovaraju pozitivno.

- Zato će i ova fabrika značiti mnogo ne samo za ovaj region i Niš, već i za celu Srbiju, za unapređenje naših ekonomskih odnosa. A, kad su ekonomski odnosi dobri, onda jačaju i političk odnosi - zaključila je Joksimović.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
  • 2024 © - vesti online