Petak 28.09.2018.
16:05
Vestionline, Tanjug

Joksimović: Očekujem otvaranje tri poglavlja do kraja godine

EPA/Olivier Hoslet
Jadranka Joksimović

Dvoje ministara razgovarali su o evropskom putu Srbije, ali i daljem unapređenju ekonomskih odnosa, budući da je fabrika "Cumtobel", koja se danas otvara u Nišu, još jedna investicija Austrije u tom okrugu.

Blumel je istakao da su za Austriju važni dobri odnosi sa Srbijom, a da je "Cumtobel" važan signal kako se unapređuje saradnja dve zemlje.

Dodao je da je Austrija postavila tri glavna pitanja u fokus njenog predsedavanja EU, u drugoj polovini ove godine - borbu protiv ilegalnih migracija, dugoročnu stabilizacija EU i proces pridruživanja, kao i pridruživanje Srbije.

On je zahvalio Srbiji na saradnji u suzbijanju ilegalnih migracija u prethodnom periodu.

- Otvaranje ''Cumtobela'' je jasan signal koji pokazuje da je Srbija jedan od naših glavnih partnera dugoročno - rekao je Blumel. 

Ministarka Joksimović istakla je da je Austrija zemlja sa kojom Srbija ima izuzetno dobre, stabilne i sveobuhvatne bilateralne odnose, ekonomske, političke i kulturne, uz dobru sarađu ministarstava unutrašnjih poslova i odbrane.

- Austrija je među prioritete predsedavanja EU uvrstila i temu proširenja na Zapadni Balkan i apostrofirala Srbiju kao jednu od predvodnica u procesu pridruživanja Uniji - podvukla je.

Podsetila je da je do sada Srbija otvorila 14 od 35 poglavlja, a dva privremeno zatvorila, kao i da je pripremljeno još pet pregovaračkih pozicija, koje su spremne za otvaranje.

- Razgovarali smo o tome da se podrži otvaranje što više pogalvlja do kraja godine, što će značiti bržu i stabilnu dinamiku našeg procesa pridruživanja. Mislim da smo dobili podršku Austrije u tom pogeldu i da će oni nastojati da do kraja godine podrže otvaranje što više pripremljenih poglavlja - dodala je ministarka.

Ona je izrazila očekivanje da će najmanje tri nova poglavlja biti otvorena do kraja godine, što će značiti i uspeh Srbije u u procesu evrointegracije, već i austrijskog predsedavanja.

- Evropski put Srbije se nastavlja, imamo puno onih u EU koji nas podržavaju. Autsrija je jedan od onih koji najdoslednije najprincipijelnije podržava politiku proširenja. U Austriji imamo saveznika u ekonomskim pitanjima i iskrenu podršku na EU putu i nastojaćemo da to što bolje iskoristimo u interesu građana - rekla je Joksimović.

Napomenula je i da je Austrija već godinama najveći investitor u Srbiji, da su njiove kompanije pokazale interesovanje za naše tržište, kao i da na pitanje da li bi ponovo investirali, uglavnom odgovaraju pozitivno.

- Zato će i ova fabrika značiti mnogo ne samo za ovaj region i Niš, već i za celu Srbiju, za unapređenje naših ekonomskih odnosa. A, kad su ekonomski odnosi dobri, onda jačaju i političk odnosi - zaključila je Joksimović.

2024 © - Vesti online