Četvrtak 28. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Ponedeljak 10.09.2018.
14:27
b92.net, Vestionline A

Šabić: "Elita" za svoje neznanje krivi poverenika

Rodoljub Šabić, poverenik za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti, kaže za Danas da pretnje smrću koje stižu poslednjih dana zvuče mučno.

N. Đurović
Rodoljub Šabić: "Jaki ljudi" iza zavese misle da su nedodirljivi

On je istakao i da se povodom njih nije obraćao nadležnima, jer, imajući u vidu neka ranija, slična iskustva, ne veruje da bi to dalo bilo kakav efekat.

Povodom pretnji reagovala su novinarska udruženja, ali se niko od državnih funkcionera nije obratio povereniku niti ponudio zaštitu. Atmosferu linča započeo je prvo režimski tabloid Informer, potom su se priključili i slični mediji, a kulminirala je sponzorisanom objavom fejsbuk grupe “Srbija naša zemlja“ u kojoj se Šabić sumnjiči da je poverljive informacije odavao stranim vladama i njihovim bezbednosnim agencijama. 

- Ta hajka je sve nervoznija reakcija dela “elite“ na moje dosledno insistiranje na pravu javnosti da zna i na pravu građana na privatnost. Spisak skandaloznih slučajeva kršenja oba prava, povodom kojih “elita“ duguje javnosti mnoštvo odgovora, sve je duži. A oni umesto da zato krive svoje neznanje, glupost, bahatost ili zle namere, vide krivca u povereniku. I u skladu sa tim se i ponašaju. Prljava, isključivo na lažima zasnovana kampanja koju spominjete, samo je deo ukupnog konteksta. Jer, ona koincidira s činjenicama da Vlada, iako po zakonu obavezna, ne obezbeđuje prinudno izvršenje odluka poverenika. Ona blokira mehanizam kazni koje pokrećemo, praktično se i ne pokreću postupci protiv prekršioca zakona. Oni malobrojni pokrenuti, i prekršajni i krivični, vode se tromo tako da najčešće završavaju nastupanjem zastarelosti. Usvojenim budžetom nemamo sredstva za plate zaposlenih do kraja godine, da ne nabrajam dalje - navodi Šabić. 

On je istakao i da mu se predsednik i premijerka nisu obraćali, kao i da ne zna kako će i da li uopšte reagovati na poziv novinarskih udruženja da reaguju. 

- Iskreno, to me i ne zanima previše, to je stvar njihovog osećaja odgovornosti, opšte kulture. Ali, taj apel novinarskih udruženja je, bar sa stanovišta standarda neke uređene, pravne države, višestruko zanimljiv. Na prvom mestu, upravo zbog toga što dolazi od novinara. Jer, zar pri normalnom redu stvari ne bilo bi logično očekivati da na uporne, višestruke hronične pretnje fizičkom likvidacijom upućene bilo kome, a utoliko pre nekom ko, sticajem okolnosti, vrši visoku državnu funkciju, pre novinara, tiše, ali efikasnije, reaguje neko drugi? Tužilaštvo, policija, BIA…? Sa stanovišta standarda normalne države, vrlo je zanimljiv i povod za reakciju. Jer, nije ovde reč o pretnji, makar i smrću koju nekom državnom funkcioneru iziritiran, s pravim ili ne, nekim njegovim postupkom upućuje neki pojedinac, reč je o nečem puno složenijem. Na delu je “recept“ koji je 30-ih godina prošlog veka u nacističkoj Nemačkoj praktikovao zloglasni nedeljnik “Šturmer“. Ne preti se jednom čoveku, već, kreiranjem pogromske atmosfere, velikom broju ljudi, zapravo svima “loše krvi“ ili “loših ideja“. Naš Šturmer, koristeći pritom unapređene resurse, internet, “dosledno“ primenjuje originalni recept. Ne verujem da može da ponovi rezultate svog uzora, ali ne treba ga potcenjivati - dodao je Šabić. 

Prema njegovim rečima, vidljivi učesnici “akcije“ su mreža botova i nekoliko tabloida. 

- Pravi protagonisti su iza zavese. To su “jaki“ ljudi, koji su iz kršenja zakona izvlačili ili izvlače razne koristi, ili koji misle da zakone i prava drugih mogu kršiti kad i kako hoće, nekažnjeno, da su nedodirljivi - zaključio je Šabić.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
  • 2024 © - vesti online