Sreda 24. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Nedelja 19.08.2018.
18:00
Đ. Barović - Vesti A

Odbrana Stare planine!

Zaustavite izgradnju mini-hidrocentrala jer će se na taj način uništiti prirodno blago, navodi se u apelu koji je potpisalo 10.000 građana Srbije.

Privatna arhiva
Neumorni borci za "pluća" Balkana

Na adresu Uneska ovih dana je stiglo nekoliko dupke punih kutija sa 10.000 potpisa građana Srbije, ali i nekoliko desetina stručnih ocena najviđenijih naučnika i profesora s više srpskih fakulteta i instituta, u kojima se ova institucija moli za pomoć da podigne stepen zaštite Stare planine na mnogo viši nivo od postojećeg, a zatim, izvrši pritisak na Vladu Srbije da zaustavi izgradnju planiranih mini-hidrocentrala.

Po istom principu, tvrde potpisnici peticije i stručnjaci, moralo bi da se postupi i u ostalim delovima Srbije, odnosno svim onim mestima koje nose prefiks nacionalnog parka ili prirodnog rezervata, jer se izgradnjom tih hidrocentrala, navode, bitno narušava priroda, a pritom i uništavaju autohtone vrste biljaka, riba i životinja.

Veliki miting 2. septembra

Pokret Odbranimo reke Stare planine za ovaj mesec planira miting u Dojkincima, jednom od sela ove planine, a zatim 2. septembra i u centru Pirota.

- Cilj je da najpre izvršimo pritisak na lokalnu samoupravu, a zatim i na državu kako bi se ovaj problem rešio jednom za svagda. Stara planina trebalo bi da postane "ogledno dobro" na kome bi se utvrdila sva pravila po kojima će se u budućnosti izdavati dozvole za izgradnju mini- hidrocentrala, ali i da se ti novi zakoni primene kod već izgrađenih, jer priroda je već uništena u delovima Vlasine, Resave, Mlave... Pokazalo se da se nigde ne primenjuje bar minimum onoga na šta se investitor obavezao projektom - ističe naš sagovornik i objašnjava da će, ukoliko uspeju u misiji, svoje aktivnosti proširiti i na druge delove Srbije gde su ovakva prostrojenja već izgrađena mimo propisa.

Ova peticija je usledila nakon što je Upravni sud Srbije, posle silnih pravnih peripetija i protivljenja Ministarstva za zaštitu životne sredine, na kraju ipak dozvolio izgradnju mini-hidroelektrane Pakleštica na Staroj planini.

Privatna arhiva
 

I dok Ministarstvo i dalje ne gubi nadu da se to neće dogoditi, pa se obratilo Vrhovnom kasacionom sudu sa zahtevom da se "presuda Upravnog suda ukine i predmet vrati Upravnom sudu", dotle su aktivisti okupljeni oko pokreta Odbranimo reke Stare planine, na delu pokazali kako je moguće da naizgled lokalni problem postane briga cele Srbije.

Podrška Ministarstva

- Imamo obećanje Ministarstva za zaštitu životne sredine da će aktivno učestvovati u izgradi novog katastra mini- hidrocentrala u Srbiji, jer je postojeći iz 1987. Na ovaj način, nadamo se, drastično će se nabolje promeniti zakonska regulativa koja reguliše mogućnosti izgradnje mini- hidroelektrana po Srbiji - navodi Aleksandar Panić.

- Zaista je neverovatno da je za samo godinu dana naša Fejsbuk strana dobila 33.000 aktivnih članova iz cele Srbije, ali i iz Hrvatske i Slovenije. Pritom, najviše aktivista, čak 10.000, priključilo nam se u poslednjih mesec dana. Pokazalo se da su građani Srbije veoma svesni ekoloških problema s kojima se svakodnevno susreću, ali da im je bila potrebna "inicijalna kapisla" kako bi se i sami priključili. Svi su prepoznali da će se rešenjem problema na Staroj planini takvi problemi rešiti i u drugim delovima Srbije - kaže za "Vesti" Aleksandar Panić, predsednik Saveza mesnih zajednica Stare planine i građana Pirota, koji je inicijator i glavni organizator pokreta Odbranimo reke Stare planine.

Kada se Upravni sud oglušio ne samo o njihove vapaje, već i preporuke ministarstva, odlučili su da o svemu upoznaju resornu organizaciju Ujedinjenih nacija. Potpise za peticiju sakupili su za samo sedam dana.

Investitorima smeta medijski pritisak

Investitori nekoliko mini- hidrocentrala na Staroj planini ističu da je Upravni sud utvrdio da mogu da počnu da grade, jer poseduju svu traženu dokumentaciju. Ponovljenom Studijom o uticaju izgradnje hidroelektrane na životnu sredinu, Ministarstvo za zaštitu životne sredine prepoznalo je značaj ove reke i proglasilo gradnju opasnom po ekosistem. Međutim, kako je za N1 izjavio projektant mini- hidroelektrane Pakleštica Dragan Josić, takva odluka je bila posledica ogromnog medijskog pritiska.

- Uz te potpise dostavili smo i ozbiljna zapažanja vodećih srpskih naučnika, među kojima su prof. dr Ratko Ristić, dekan Šumarskog fakulteta, prof. dr Zoran Grubić sa Odseka za stočarstvo i ishranu životinja Poljoprivrednog fakulteta, prof. dr Predrag Simonović sa Odeljenja za evolucionu biologiju Instituta za biološka istraživanja "Siniša Stanković", kao i sijaset drugih. Svi oni su argumentovano objasnili potrebu da se zaustavi izgradnja hidrocentrala u zaštićenim delovima Srbije - ističe Aleksandar Panić i dodaje da je u Srbiji do sada sagrađeno 50-ak mini-hidroelektrana, a da je aktuelnim planom predviđeno čak 800 ovakvih postrojenja.

- Osnovni problem je što se one grade u nacionalnim parkovima ili prirodnim rezervatima, a prema podacima do kojih smo došli, većina je izgrađena bez valjane dokumentacije. E sada, da smo normalna zemlja, nadležni državni organi reagovali bi već na osnovu ove moje tvrdnje. Pa, ako lažem, podnesu prijavu i kazne me, a u suprotnom kazne one druge. Međutim, u ovakvoj Srbiji je potrebno da se na jednom mestu okupi 30.000 ljudi, da bi neko, kome je to inače posao, počeo i da ga radi - navodi Panić.

Potočna mrena i žutotrbi mukač

Nedavno je, na intervenciju Saveza mesnih zajednica Stare planine, Zavod za zaštitu prirode RJ iz Niša uradio vanredne ekspertize nad Rudinjskom, Poganovskom i Kusovranskom rekom - lokacijama budućih mini-hidrocentrala. U ovim rekama ustanovljeno je prisustvo jedne zaštićene vrste (potočna mrena) i jedne strogo zaštićene vrste žaba (žutotrbi mukač). To je, prema važećim zakonima, dovoljno da se stopira gradnja mini-hidroelektrana.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
  • 2024 © - vesti online