Četvrtak 28. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Subota 04.08.2018.
09:41
Vestionline, Tanjug A

"Oluja je zločin za koji niko nije odgovarao"

Centar za građansko obrazovanje (CGO) u Podgorici povodom 23 godine od operacije "Oluja" ukazuje na značaj sećanja na nevine žrtve ovog zločina.

Vesti
Prognani (Foto: Arhiva)

CGO takođe apeluje i na političke lidere država regiona da posvećenije rade na razvoju održive regionalne saradnje, a koja uključuje i utvrđivanje činjenica o ratnim zločinima i shodno procesuiranje, zatim njihovo ugrađivanje u obrazovne programe, negovanje kulture sećanja, poštovanja i saosećanja sa svim žrtvama, kako se počinjeni zločini ne bi zaboravili, ali i kako bi se uticalo i da se oni nikada više ne ponove.

U saopštenju se podseća da je pre 23 godine, napadom na Knin, u zoru 4.avgusta 1995, počeo je dugo pripremani egzodus Srba iz Krajine, a u vojno-policijskoj operaciji hrvatskih jedinica "Oluja" izvršeni su sistemski zločini prema civilnom stanovništvu srpske nacionalnosti i njihovoj imovini. 

Prema podacima Hrvatskog helsinškog odbora za ljudska prava, do kraja 1995.godine, ubijeno je oko 400 Srba koji su odlučili da ostanu u svojim kućama. 

"Oluja" je ostala zločin za koji do danas niko nije odgovarao, navodi se u saopštenju CGO. 

CGO podseća da je Haški sud osudio je 2011. osudio hrvatske generale Antu Gotovinu , Mladena Markača na višegodišnje zatvorske kazne i da je u presudi konstatovano da su zajedno sa više hrvatskih zvaničnika, uključujući i tadašnjeg predsednika Franju Tuđmana, učestvovali u udruženom zločinačkom poduhvatu. 

Nakon žalbe, sud ih je 2012. oslobodio krivične odgovornosti, podsećaju iz CGO ističući da je ova presuda izazvala dosta kontraverzi jer su Raspravno i Žalbeno vijeće MKSJ - na osnovu istih činjenica i istog prava - došli do dijametralno suprotnih zaključaka.

Iz CGO naglašavaju da ti zaključci ne dovode u pitanje utvrđene činjenice o tome šta se, zapravo, dogodilo tokom i nakon operacije "Oluja".

Kako se navodi, procesuiranje ratnih zločina mora biti neselektivno, bez obzira na to ko je počinilac, a ko žrtva, jer se zločini ne mogu opravdavati niti potiskivati kao da se nisu dogodili.

Neadekvatno suočavanje sa ratnom prošlošću i dalje opterećuje region, zbog čega i u posljednjoj Strategiji EK za zapadni Balkan apostrofira značaj pomirenja i regionalne saradnje. 

Na tome već deceniju insistiraju organizacije civilnog društva u Crnoj Gori i regionu, koje su formirale do sada najširu regionalnu koaliciju koja se zalaže za osnivanje REKOM-a, navodi se u saopštenju koje potpisuje Tamara Milaš, saradnica na programima u CGO-u i portparolke Koalicije za REKOM.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
  • 2024 © - vesti online