Subota 20. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Subota 30.06.2018.
13:33
Vestionline, Tanjug A

Dačić dočekao kardinala Parolina: Čast nam je...

Prvi potpredsednik Vlade Srbije i ministar unutrašnjih poslova Ivica Dačić ocenio je danas da je u interesu ne samo Sbrije, već svih država i građana regiona da sa hrišćanskom crkom tražimo zajednički interes koji je zasnovan na opštim vrendostima na kojima se zasniva Evropa.

Tanjug
Ivica Dačić dočekao je Pjetra Parolina u Beogradu

On je, nakon razgovora sa državnim sekretarom Vatikana kardinalom Pjetrom Parolinom, rekao da mu je velika čast što je kardinal prihvatio njegov poziv da dođe u Srbiju posebno što je on najviši zvaničnik Svete stolice koji je posetio Srbiju. 

- Zbog toga je ova poseta za nas od izuzetnog zančaja, ako ne i istorijskog - naglasio je Dačić. 

Rekao je da Srbija želi da sa Vatikanom dalje unapređuje i intenzivira svoje odnose i saradnju, koji su stabilni i dobri, a ova poseta će, kako je ocenio, svakako dati pozitivan impuls daljem uanpređenju.

Ukazao je da je sa šefom diplomatije Vatikana dogovorio da dođe u posetu Beogradu i da se uvede praksa političkih konsultacija dva ministarstva, što će biti od velikog značaja za unapređenje saradnje i definisanja zajendičkih interesa. 

- Imamo veliku podudarnost po značajnim međunarodnim pitanjima. Pitanjima zaštite hrišćana i hrišćanskog nasleđa, unapređenju ljudskih prava hrišćana, izbeglica i migranata, sprovođenje agende UN o održivom razvoju, iskorenjivanja siromaštva, brige za porodicu, zaštita životne sredine, borba protiv klimatskih promena i drugi. Mislimo da u tom smislu treba i dalje da unapredimo našu saradnju na nivou međuanrodnih organizacija i na spoljnopolitickcom planu uopšte - kazao je Dačić. 

Prema njegovim rečima veoma je bitno da ta naša saradnja bude u interesu svih naroda, a i naših crkava u cilju regionalne stabilnosti, međusobnih dobrih odnosa i traženju zajedničkih interesa za budućnost.

Zahvalio se Vatikanu na veoma principijelnom i za nas veoma bitnom stavu kada je reč o KiM. 

- Vatikan nije priznao jednostranu proglašenu nezavisnost Kosova i snažno podržava naš dijalog sa Prištinom u želji da se dođe do obostrano prihvatljivog rešenja. To je za nas veoma bitna činjencia i mislim da je od značaja da i na ovu temu imamo stalne kontakte i dijalog - kazao je on dodajući da je Srbija otvorena i želi da se postigne dogovor, odnosno kompromis. 

Podsetio je da je predsednik Srbije Aleksandar Vučić pre par dana primio biskupe sa kojima je razgovarao o pitanjima saradnje države i katoličke crkve u Srbiji. 

On je preneo da je na sastanku s a kardinalom Parolinom, ali i biskupima konstatovanod a postoji dobra volja za rešavanje svih pitanja oko kojih treba da se razgovara kao što su pitanja imovine, matičnih knjiga, obrazovanja. 

- U tom pogledu ćemo dalje raditi na rešavanju svih pitanja, oko kojih bi trebalo imati konkretne rezultate - objasnio je on.

Podsetio je da je u januaru bio na sastanku sa kardinalom Parolinom kada je neposredno saznao da mu je preminuo otac, a način na koji je državni sekretar Vatikana izrazio saučešće i činjenica da je prihvatio poziv da dođe u Sbriju, prema rečima Dačića, njemu mnogo znači. 

Vatikan, prema njegovim rečima, može da računa na otvorenu i svestranu saradnju sa Srbijom.
Dodao je i da je kardinal Parolin preneo pozdrave pape Franje predsedniku Vučiću što je veoma značajna činejnica. 

Kardinal Parolin istakao je da Vatikan želi da unapredi saradnju sa Srbijom.

On je kazao da je do sada već rpeduzeto mnogo kroaka i da očekuje i nada se da će se nastaviti saradnja oko zajedničkih interesa. 

- Svi predstavnici katoličke crkve prate sa izuzetnom pažnjom dijalog s a drugim crkvama, posebno sa SPC - dodao je državni sekretar Vatikana. 
 

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
  • 2024 © - vesti online