Petak 19. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
1
Sreda 13.06.2018.
15:26
Vestionline, Tanjug A

"Članstvo u EU način temeljne promene i modernizacije"

Sadašnje generacije evropskih lidera dobro shvataju značaj evropske perspektive za ekonomski razvoj i stabilizaciju Balkana, kao što i Srbija razume članstvo u EU kao način temeljne promene i modernizacije društva i države, poručio je danas ministar spoljnih poslova Ivica Dačić.

Tanjug
Jacek Čaputovič i Ivica Dačić

Dačić je, otvarajući Drugu beogradsku konferenciju, ponovio da je strateški prioritet Srbije članstvo u Evropskoj uniji, a put ka članstvu u EU istorijska šansa za modernizaciju i promene, u skladu sa evropskim vrednostima i standardima, 

- Balkan i EU su potrebni jedno drugom što je i osnovna poruka Samita u Sofiji. Takođe, želim da pomenem i važnost pozitivnih poruka iz Strategije proširenja, jer određivanje indikativnog datuma za Srbiju i Crnu Goru, kao trenutno najnaprednijih u tom procesu, stvara pozitivan impuls za ubrzanje unutrašnjih reformi - kazao je Dačić.

Sa druge strane, u rešavanju kompleksnog pitanja Kosova i Metohije kroz dijalog Beograda i

Prištine, Srbija je od početka posvećena postizanju kompromisnog, pravednog i trajnog rešenja, koje će nesumnjivo doprineti stabilnosti i bezbednosti celog regiona i Evrope, istakao je Dačić koji je konferenciju otvorio zajedno sa poljskim ministrom spoljnih poslova Jacekom Čaputovičem.

- Cilj naših napora je da se na Kosovu i Metohiji obezbede uslovi za normalan život svih građana, bez obzira na nacionalnost. U tom smislu, posebno nam je važna i dragocena podrška Vaše zemlje - naveo je Dačić.

Odnosi između Srbije i Poljske su, rekao je Dačić, sveobuhvatni i dobri. 

- Verujem da će se redovan politički dijalog na visokom i najvišem nivou, kao i spremnost za produbljivanje i dalje jačanje saradnje između naše dve zemlje, nastaviti i za vreme Vašeg mandata - kazao je Dačić.

U godinama koje su iza nas, Poljska je postala važan ekonomski partner Srbije, rekao je Dačić, ističući da je iskreno veren da će Čaputovič učiniti sve da ekonomski odnosi ojačaju i budu dinamičniji, kao i da će sve veći broj poljskih kompanija pronaći svoj interes za ulaganje i poslovanje na srpskom tržištu. 

- Sa naše strane postoji spremnost da se tome značajno doprinese i uveren sam da, zahvaljujući obostranim naporima, ali i Vašem ličnom angažovanju, rezultati neće izostati - poručio je Dačić.

On je naveo da Druga beogradska konferencija predstavlja jedinstveni oblik saradnje i da je nastavak prethodne, koja je održana pre godinu dana u Varšavi. 

Konferencija čiji je cilj razmena iskustava između predstavnika različitih institucija dve zemlje u procesu pristupnih pregovora sa EU, predstavlja i poseban format kojim je obogaćena saradnja, ali i dobijena posebna odgovornost za stanje u oblasti bilateralnih odnosa, rekao je Dačić.

Dačić je učesnike konferencije pozvao pruže podršku svojim iskustvom, znanjem i dobrom voljom koju od početka pokazuju. 

- Uveren sam da će ova konferencija postaviti čvrstu osnovu za razumevanje i razmenu iskustava kako pozitivnih, tako i negativnih, za seriju budućih susreta koji treba da donesu konkretne rezultate - rekao je Dačić.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
  • 2024 © - vesti online