Sreda 1. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Četvrtak 22.07.2010.
15:47
Tanjug A

Srbija: Bolesni od raka umiru čekajući

Odbor za zdravlje i porodicu Skupštine Srbije ukazao je danas da je najveći problem obolelih od malignih bolesti to što Srbiji nedostaje 13 aparata, linearnih akceleratora, koji se koriste za zračenje, da bi se svrstala u red srednje razvijenih zemalja.

U Srbiji godišnje umre polovina novoobolelih pacijenata od malignih bolesti jer ne stignu na zračenje zbog nedovoljnog broja medicinskih aparata, ali i kadrova, istaknuto je u raspravi na temu "Problemi zdravstvene zaštite obolelih od malignih bolesti".


Ponovljena je ocena da je, nakon sprovođenja policijske akcije "Kraba", kao i pisanja medija o navodno neadekvatnom lečenju pacijenata obolelih od malignih bolesti u Sremskoj Kamenici, došlo do zabrinjavajućeg uznemiravanja javnosti.

Sastanak Odbora za zdravlje i porodicu Skupštine Srbije


 

Bojana Bokorov iz Instituta za onkologiju Vojvodine (IOV) navela je da u Vojvodini godišnje od raka oboli 9.500, od kojih 6.000 ima indikaciju za zračenje, a ozrači se samo 2.500 osoba i dodala da godišnje umre 6.100 obolelih.


Bokorov je rekla da 3.500 građana Vojvodine ne stigne na radioterapiju zbog malih kapaciteta, trgovinom liste čekanja i ne dobiju šansu za lečenje malignog oboljenja.


Ona je kazala da se u Institutu za onkologiju Vojvodine svake godine leči i zrači oko 3.000 pacijenata, od kojih se nad samo 30 odsto primenjuje savremena, 3D terapija što je, kako je navela, neprihvatljivo prema proceni inspektora IAEA.


Koordinator udruženja "Doktori protiv korupcije" Dragana Jovanović rekla je da Srbija i dalje nema ni približno dovoljne tehničke i kadrovske kapacitete ni za jedan vid rešavanja onkološke problematike.

Žarko Korać na sastanku Odbora

Jovanovićeva je podsetila na slučaj u Institutu za onkologiju Vojvodine, gde je kod 450 inostranih osiguranika sprovedena radioterapija na osnovu Ugovora koji je potpisalo rukovodstvo te ustanove sa inostranim osiguranjem uz visoku finansijsku nadoknadu.

Ona je istakla da se saradnja sa stranim osiguranjem odvijala uz odobrenje Ministarstva zdravlja, što je suprotno zakonskim propisima koje je to ministarstvo kreiralo 2005. godine.


Udruženje "Doktori protiv korupcije" zahteva da se ispita odgovornost Ministarstva zdravlja i RŽO, zbog učestvovanja i pomaganja u vezi štetnog i nezakonitog ugovora o rentiranju deficitarnih onkoloških radioterapijskih kapaciteta IOV stranom osiguranju.


Zatraženo je, dodala je ona, i da se ispita krivična i materijalna odgovornost rukovodstva za zloupotrebu službenog položaja i teškog krivičnog dela protiv zdravlja ljudi zbog trgovine listama čekanja u IOV. Odbor je ukazao i na činjenicu da Srbiji, ipak, najveći problem predstavlja biološka ugroženost nacije, s obzirom na to da je, kako je rečeno, u 2008. godini umrlo 102.000, a rođeno 69.000 ljudi.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
  • 2024 © - vesti online