Četvrtak 28. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Utorak 10.04.2018.
09:09 >> 12:26h
Tanjug, Vestionline, RTS A

Vučić: Bilo kakav sukob vraća nas 100 godina unazad

Bilo kakav sukob vratio bi region stotinu godina unazad, izjavio je danas u Mostaru predsednik Srbije Aleksandar Vučić.

Tanjug
Bojko Borisov i Aleksandar Vučić tokom konferencije za novinare u Mostaru

On se danas u tom gradu sastao sa premijerom Bugarske Bojkom Borisovim.

Vučić i Borisov razgovarali su o predstojećem Samitu u Sofiji 17. maja, kojem preti bojkot Španije zbog učešća predstavnika Kosova, a srpski predsednik ističe da su saglasni da je važno da uradimo sve što je moguće da se savučaju mir i stabilnost na Balkanu.

"Bilo kakav sukob bi nas vratio stotinu godina unazad", rekao je predsednik Vučić i dodao: "Pokušao sam da uverim Borisova da će Srbija učiniti sve što je u njenoj moći da sačuvamo mir i stabilnost i da ćemo na zapaljive uzjave reagovati strpljivo i trpeljivo i da tako pokušamo da rešimo naše probleme u regionu, jer bi nas svaki sukob vratio sto godina unazad". 

Kad je reč o Samitu EU - Zapadni Balkan, Vučić je konstatovao da je "mnogo vremena ispred nas i mnogo toga može da se dogodi i pre toga, a važno je da uradimo sve što je moguće da se savučaju mir i stabilnost na Balkanu". 

Predsednik Vučić je u zajedničkom obraćanju s Borisovim zahvalio premijeru Bugarske, čije prisustvo u Mostaru smatra veoma važnim i koji, kako kaže, na ozbiljan način sagledava situaciju u regionu, kao predsednik vlade žemlje koja predsedava EU. 

Kad je reč o bilateralnim odnosima, posebno ekonomskim, Srbija i Bugarska nemaju problema, ističe predsednik Vučić, već sve veću trgovinsku razmenu, koja je sada 1 milijardu evra i raste iz godine u godinu. 

Vučić je juče u Mostaru najavio da će o formatu učešća na samitu EU - Zapadni Balkan u Sofiji govoriti tek nakon sastanaka sa evropskim i svetskim zvaničnicima, koji u narednim danima dolaze u Srbiju. Nada se, kaže, da će se naći dobro rešenje za sve. 

Iako je Bugarska naglasila da samit u Sofiji neće biti samit posvećen "proširenju", već "evropskoj perspektivi, razvoju i saradnji sa regionom", Madrid uslovljava svoje prisustvo nepominjanjem Kosova kao učesnika samita, već samo imenovanjem i "skrajnutim prisustvom" predstavnika Prištine. 

U međuvremenu su iz bugarskog predsedavanja ponovili da je rad na organizaciji samita još u toku i da će se poštovati princip statusne neutralnosti Kosova.

Tanjug
Predsednik Crne Gore Filip Vujanović (L), premijer Hrvatske Andrej Plenković (2L), predsednik Srbije Aleksandar Vučić (3L), premijer Bugarske Bojko Borisov (4L), hrvatski član Predsedništva BiH Dragan Čović (3D) i predsednik Republike Srpske Milorad Dodik (D).

Više od 60 srpskih privrednika učestvuje danas na 21. mostarskom sajmu privrede na kojem je Srbija zemlja partner a koji će otvoriti predsednik Srbije Aleksandar Vučić. Tokom popodneva predsednik iz Mostara ide u Trebinje.

Predsednik Srbije juče je razgovarao sa hrvatskim članom predsedništva Bosne i Hercegovine Draganom Čovićem, sa kojim se saglasio da je ekonomska saradnja najbolji put ka očuvanju mira i stabilnosti u regionu.

Predsednik je obišao i radove na Sabornoj crkvi koja je porušena u ratnim sukobima pre 26 godina, a u čiju je obnovu Srbija do sada uložila 700.000 evra.

Vučić će danas otvoriti u Mostaru 21. Međunarodni sajam privrede na kojem je Srbija zemlja partner.

Predsednik PKS-a Marko Čadež koji je u Mostaru rekao je za RTS da raste obim ukupne trgovine sa BiH i da je razmena i roba i usluga prešla dve milijarde.

"Ovo je značajno tržište za nas, rastu i investicije srpskih kompanija u BiH, otvaraju proizvodne pogone i preduzeća", rekao je Čadež ističući da je sajam u Mostaru najveći regionalni događaj kada je privreda u pitanju.

Kompanije iz celog regiona će, kaže, razgovarati o konrektnim poslovima i novim poduhvatima.

Vučić na svečanoj večeri kod Čovića

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić prirustvovao je, prvog dana posete Mostaru, svečanoj večeri koju je za visoke zvaničnike priredio hrvatski član Predsedništva BiH Dragan Čović.

Na večeri u vili "Radobolja" Čović je, pored predsednika Srbije, ugostio predsednika Crne Gore Filipa Vujanovića, bugarskog premijera Bojka Borisova, hrvatskog premijera Andreja Plenkovića.

Predsednik Srbije je i prethodne četiri godine učestovao na sajmu u Mostaru  a najavio je da će i naredne godine doći na ovu privrednu manifestaciju ističući važnost regionalne saradnje.
 

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
  • 2024 © - vesti online