Četvrtak 28. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Utorak 06.03.2018.
20:44
rts.rs, Vestionline A

Vanredna odbrana od poplava na Južnoj Moravi

Sneg se topi, raste nivo reka i opasnost od poplava. Reke u niškom kraju se povlače, a na Južnoj Moravi kod Mojsinja danas je vrh talasa. Zato je na području Rasinskog okruga na snazi vanredna odbrana od poplava. Raste vodostaj Velike Morave.

Tanjug
Zbog povećanog vodostaja u slivu Južne Morave i topljenja snega, raste vodostaj i Velike Morave

U Rasinskom okrugu je poplavljeno više od 100 hektara oranica i ugroženo pedesetak domaćinstava. Pod vodom su regionalni i lokalni putevi, a proradila su i stara klizišta.

U Đunisu su protekle noći evakuisane četiri osobe. Čamcem je prevezena jedna osoba kako bi joj se pružila neophodna medicinska pomoć.

Voda i dalje nadolazi, a većina stanovništva ne želi da napusti svoje domove. Reč je o starijim osobama koje su sigurne na višim spratovima u kućama i imaju sve što im je neophodno.

Ekipe su na terenu. Trenutno je teško u Stalaćkoj klisuri.

Južna Morava je poplavila polja, stigla do kuća, a pomoću čamaca i vatrogasno-spasilačkih ekipa izmešteno je pet osoba iz Trubareva.

U prekidu je put ka Stalaću, kao i regionalna saobraćajnica Kruševac–Niš preko Đunisa. 

Dopisnik RTS-a iz Niša javlja da se Južna Morava izlila i kod Ražnja, a da je probleme stvorilo i klizište u selu Malošište u opštini Doljevac zbog čega su iseljene tri porodice.

Na području Zaječara nivo Crnog i Belog Timoka opada. Na Kosovu i Metohiji, reke Sitnica i Lab poplavile su više sela. 

Raste vodostaj Velike Morave 

Zbog povećanog vodostaja u slivu Južne Morave i topljenja snega, raste vodostaj i Velike Morave.

Iz RHMZ-a upozoravaju da će vodostaj na Velikoj Moravi, biti, do 13. marta u umerenom porastu i kretaće se između redovne i vanredne odbrane od poplava.

Inače, Velika Morava je velikim delom toka u koritu, daleko od odbrambenih nasipa, a vodostaj je u porastu od Ćuprije do Ušća.

Ponegde je voda ušla u neke vikend objekte, koji su izgrađeni na samoj obali, između reke i nasipa, gde nisu ni smeli da budu podignuti, rečeno je Tanjugu u Vodoprivrednom preduzeću Ćuprija, kome je jedna od delatnosti održavanje sistema odbrane od poplava.

U tom preduzeću napominju da je Velika Morava dobro opasana odbrambenim nasipima, a opštine duž reke su u pripravnosti i spremne da intervenišu ako dođe do izlivanja.

Nikolić: Preduzete preventivne mere 

Štab za vanredne situacije zatražio je koordiniran rad svih službi kako bi se umanjio rizik od poplava.

Gostujući u Dnevniku RTS-a, pomoćnik načelnika Sektora za vanredne situcije Goran Nikolić rekao je da su reke u poslednja 24 sata bile relativno mirne, ali da ne očekuje da će tako biti u narednim danima. 

"Bojazni od izlivanja reka postoje, naročito na malim vodotokovima i mi smo još prethodne nedelje preduzeli određene radnje i poslali svoje ljude baš kod onih naselja koja su bila ugrožena i prethodnih godina", rekao je Nikolić za RTS.

Istakao je da je najvažnije da su preduzete preventivne mere od poplava i da lokalne samouprave imaju ozbiljniji pristup i da se to vidi iz godine u godinu.

"Naravno, i pored obuke koju su imali od strane Sektora, stigla je i naredba od ministra unutrašnjih poslova, tako da mislim da je velika ozbiljnost i dosta toga je preventivno urađeno, što je u njihovoj moći. Moramo se više baviti preventivom, kada ne bude opasnosti od poplava, da se vodotokovi uređuju tada i to je zadatak koji u narednom periodu treba da bude broj jedan", naglašava Nikolić. 

Prati se sliv Dunava i Save

Sektor za vanredne situacije je u stalnom kontaktu i sa susedima, jer u Srbiju, kako kaže, vrlo često dolaze talasi iz Crne Gore, BiH i Hrvatske, pa se zato sliv Dunava i Save prati permanentno.

"Zalihe snega na Alpima su iste kao i 2006. godine i u aprilu se na Dunavu očekuje jedan talas, ali se nadamo da neće doći do naglog otopljavanja snega", rekao je Nikolić.

Poplave iz 2014. velika su pouka, dodaje Nikolić i ocenjuje da je mnogo toga je urađeno, "ne dovoljno, jer se ne može nešto što decenijama nije rađeno uraditi za par godina". 

"Posao ogroman sledi, Sektor je pojačao svoje kapacitete i naš plan je da u narednim godinama svaka oblast ima specijalističke timove za poplave, jer, nažalost, takva je tendencija da možemo očekivati u bilo kom delu Srbije poplavu. Vrlo često, pogotovo kod bujičnih poplava, mora se odmah reagovati", rekao je Nikolić. 

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
  • 2024 © - vesti online