Petak 19. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Utorak 07.04.2015.
11:06
Tanjug A

Situacija na rekama se stabilizuje, nema novih klizišta

Situacija u Pomoravlju, Resavi i Levču, što se tiče vodostaja reka, stabilna je i "ne očekuje se pogoršanje", a nema novih klizišta, izjavio je u utorak Tanjugu načelnik štaba za vanredne sitauacije MUP za Pomoravski okrug u Jagodini Goran Kušić.

Tanjug
Situacija na rekama stabilna, ne očekuje se pogoršanje

- Vodostaj Velike Morave kroz Pomoravlje je u manjem porastu, a kod manjih reka u stagnaciji i opadanju i procenjujemo da je to maksimum, jer kiša polako prestaje da pada - rekao je Kušić.
 

Kada je reč o klizištima, osim onog većeg u Bagalincu u opštini Rekovac, gde je ugroženo 12 domaćinstava, i još nekoliko manjih u drugim selima te opstine, drugih na području Pomoravskog okruga nema ili nam nisu prijavljena, istakao je Kušić.

Klizišta

Na području opštine Aleksandrovac do danas je evidentirano 63 klizišta, koja su uglavnom na poljoprivrednom zemljištu, ali ima ih i na lokalnim saobraćajnicama. Zbog klizišta i odrona na području opštine ugroženo je desetak lokalnih puteva, pri čemu je najkritičnije na regionalnom putu ka Jošaničkoj Banji.

On je istakao da je uredno snabdevanje stanovništva vodom, strujom, gasom, rade telefoni i škole.

Prema podacima RHMZ, nivo Velike Morave jutros je kod Vravarina 206 centimetara i veći je od jučerašnjeg za 77 centimatara, kod Ćuprije je 275, od jučerašnjeg veći je za 42 centimetra, i kod Bagrdana (Jagodina) 416 i veći je za 52 centimetra.

Povećan je i porast Crnice kod Paraćina, Resave kod Svilajnca i Lugomora kod Jagodine, koje su u maju prošle godine u ovim opštinama izazvale katastrofalne poplave. Resava je porasla za 59 centimetara, a Lugomior kod Majura za 53 centimetra.

Na Crnici, Resavi i Lugomoru "vodostaj će tokom dana dostići i prevazići granice redovne odbrane od poplava", upozorava RHMZ.         

- Situacija se stabilizuje ali i dalje gledamo u nebo, pratimo meterološku prognoza i sve službe držimo i dalje u pripravnosti - rekao je Kušić.

Na brojnim njivama leže velike količine vode, zbog zasićenosti zemljišta, neke njive su pod vodom još od prošle godine i početkom marta ove, što sada pravi velike probleme ratarima pred početak proletnje setve i prihranu ozimih žitarice, napomenuo je Kušić.

Na osnovu dobijenog meteorološkog upozorenja od Republičkog hidrometeorološkog zavoda Srbije, na Južnoj Moravi sa pritokama, kao i na gornjem toku Zapadne Morave sa pritokama, vodostaji će se narednih dana kretati između granica redovne i vanredne odbrane od poplava, saopštio je danas MUP.

Na Kolubari, Tamnavi, Ubu, Ljigu, Drini, Limu, Jadru, Jasenici, Kubršnici, Crnici, Lepenici, Lugomiru, Resavi, Mlavi, Peku i Timoku vodostaji će tokom dana dostići i prevazići granice redovne odbrane od poplava.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
  • 2024 © - vesti online