Utorak 06.03.2018.
20:44
rts.rs, Vestionline

Vanredna odbrana od poplava na Južnoj Moravi

Tanjug
Zbog povećanog vodostaja u slivu Južne Morave i topljenja snega, raste vodostaj i Velike Morave

U Rasinskom okrugu je poplavljeno više od 100 hektara oranica i ugroženo pedesetak domaćinstava. Pod vodom su regionalni i lokalni putevi, a proradila su i stara klizišta.

U Đunisu su protekle noći evakuisane četiri osobe. Čamcem je prevezena jedna osoba kako bi joj se pružila neophodna medicinska pomoć.

Voda i dalje nadolazi, a većina stanovništva ne želi da napusti svoje domove. Reč je o starijim osobama koje su sigurne na višim spratovima u kućama i imaju sve što im je neophodno.

Ekipe su na terenu. Trenutno je teško u Stalaćkoj klisuri.

Južna Morava je poplavila polja, stigla do kuća, a pomoću čamaca i vatrogasno-spasilačkih ekipa izmešteno je pet osoba iz Trubareva.

U prekidu je put ka Stalaću, kao i regionalna saobraćajnica Kruševac–Niš preko Đunisa. 

Dopisnik RTS-a iz Niša javlja da se Južna Morava izlila i kod Ražnja, a da je probleme stvorilo i klizište u selu Malošište u opštini Doljevac zbog čega su iseljene tri porodice.

Na području Zaječara nivo Crnog i Belog Timoka opada. Na Kosovu i Metohiji, reke Sitnica i Lab poplavile su više sela. 

Raste vodostaj Velike Morave 

Zbog povećanog vodostaja u slivu Južne Morave i topljenja snega, raste vodostaj i Velike Morave.

Iz RHMZ-a upozoravaju da će vodostaj na Velikoj Moravi, biti, do 13. marta u umerenom porastu i kretaće se između redovne i vanredne odbrane od poplava.

Inače, Velika Morava je velikim delom toka u koritu, daleko od odbrambenih nasipa, a vodostaj je u porastu od Ćuprije do Ušća.

Ponegde je voda ušla u neke vikend objekte, koji su izgrađeni na samoj obali, između reke i nasipa, gde nisu ni smeli da budu podignuti, rečeno je Tanjugu u Vodoprivrednom preduzeću Ćuprija, kome je jedna od delatnosti održavanje sistema odbrane od poplava.

U tom preduzeću napominju da je Velika Morava dobro opasana odbrambenim nasipima, a opštine duž reke su u pripravnosti i spremne da intervenišu ako dođe do izlivanja.

Nikolić: Preduzete preventivne mere 

Štab za vanredne situacije zatražio je koordiniran rad svih službi kako bi se umanjio rizik od poplava.

Gostujući u Dnevniku RTS-a, pomoćnik načelnika Sektora za vanredne situcije Goran Nikolić rekao je da su reke u poslednja 24 sata bile relativno mirne, ali da ne očekuje da će tako biti u narednim danima. 

"Bojazni od izlivanja reka postoje, naročito na malim vodotokovima i mi smo još prethodne nedelje preduzeli određene radnje i poslali svoje ljude baš kod onih naselja koja su bila ugrožena i prethodnih godina", rekao je Nikolić za RTS.

Istakao je da je najvažnije da su preduzete preventivne mere od poplava i da lokalne samouprave imaju ozbiljniji pristup i da se to vidi iz godine u godinu.

"Naravno, i pored obuke koju su imali od strane Sektora, stigla je i naredba od ministra unutrašnjih poslova, tako da mislim da je velika ozbiljnost i dosta toga je preventivno urađeno, što je u njihovoj moći. Moramo se više baviti preventivom, kada ne bude opasnosti od poplava, da se vodotokovi uređuju tada i to je zadatak koji u narednom periodu treba da bude broj jedan", naglašava Nikolić. 

Prati se sliv Dunava i Save

Sektor za vanredne situacije je u stalnom kontaktu i sa susedima, jer u Srbiju, kako kaže, vrlo često dolaze talasi iz Crne Gore, BiH i Hrvatske, pa se zato sliv Dunava i Save prati permanentno.

"Zalihe snega na Alpima su iste kao i 2006. godine i u aprilu se na Dunavu očekuje jedan talas, ali se nadamo da neće doći do naglog otopljavanja snega", rekao je Nikolić.

Poplave iz 2014. velika su pouka, dodaje Nikolić i ocenjuje da je mnogo toga je urađeno, "ne dovoljno, jer se ne može nešto što decenijama nije rađeno uraditi za par godina". 

"Posao ogroman sledi, Sektor je pojačao svoje kapacitete i naš plan je da u narednim godinama svaka oblast ima specijalističke timove za poplave, jer, nažalost, takva je tendencija da možemo očekivati u bilo kom delu Srbije poplavu. Vrlo često, pogotovo kod bujičnih poplava, mora se odmah reagovati", rekao je Nikolić. 

2024 © - Vesti online