Sreda 24. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Utorak 06.02.2018.
22:31
Vestionline A

EU: Nema razlike između Kosova i drugih zemalja u regionu

Šefica Kancelarije EU na Kosovu Natalija Apostolova je, nakon predstavljanja Strategije EU za Zapadni Balkan, izjavila da je perspektiva ulaska Zapadnog Balkana u EU danas samo potvrđena, dodajući da "nema distinkcije između Kosova i drugih zemalja u regionu".

N. Đurović
Zastva takozvane države Kosovo

- Pre svega, i to je ključno, moramo biti jasni: nema distinkcije između Kosova i drugih zemalja u regionu. Perspektiva je ista: uslovi koji će morati da budu ispunjeni su isti, a  podrska i posvećenost EU svima je ista - navela je ona u saopštenju objavljenom na sajtu kancelarije EU na Kosovu.

Prema njenim rečima, strategija je samo mapa puta kako da se stigne do tamo, a neophodne su reforme i prepreke moraju biti savladane.

Kao drugo, dodala je, proces proširenja ostaje proces zasnovan na zaslugama.

- Nema automatizma, kao ni unapred određenih rokova - kazala je Apostolova i dodala da tempo procesa zavisi od partnera i njihove spremnosti da realizuju dogovoreno.

Kao treće, EU ne može i neće uvoziti bilateralne sporove, navela je ona,dodajući da se oni moraju hitno rešiti.  

- Strategija jasno iznosi prioritete i oblasti zajedničke pojačane saradnje i dobrosusedskih odnosa. Kosovo, ali i Srbija, moraju intenzivirati napore da normalizuju odnose. Za obe strane, ne može biti alternativnog puta ka evropskoj budućnosti - kaže Apostolova.

Balkan mora da doprinese izgradnji snažnije EU

Ona je dodala da ako Zapadni Balkan, uključujući Kosovo, želi da uđe u EU mora biti spremno i sposobno da doprinese ovom cilju - izgradnji snažnije i jedinstvenije, demokratskije Unije koja služi svim svojim građanima.

Apostolova navodi da je jasno da niko od partnera na Zapadnom Balkanu trenutno nije spreman da ispuni ovaj izazov, kao i da je progres učinjen, ali su i dalje potrebne sveobuhvatne i ubedljive reforme u ključnim oblastima.

Ona je dodala da na obnovljene smernice i jasnu evropski perspektivu Kosovo treba da odgovori sa isto tako obnovljenom posvećenošću.

Apostolova je navela da je najvažnije pitanje za Kosovo reforma u oblasti vladavine zakona, osnovnih prava i dobrog vladanja, kao i saradnja ka pomirenju i dobrosusedskim odnosima. To znači, dodala je, odlučniju borbu protiv organizovanog kriminala i korupcije, jače i nezavisnije sudstvo, efikasnija i efektivnija javna administracija.

U tom smislu, Kosovo treba da nastavi da aktivno implementira Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju iz 2016, koji predstavlja okvir za reforme, rekla je Apostolova.

Ona je dodala da je Kosovo bilo poslednji partner koji je ušao u trku i da od njega zavisi da dokaže da li može da napreduje brže i stigne ostale, kao i da je veoma važno da ispuni obaveze koje je preuzelo, posebno u vezi sa Specijalnim sudom.

- Kredibilitet se teško zaslužuje, nemojte ga potcenjivati - poručila je.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
  • 2024 © - vesti online