Utorak 23. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Subota 03.02.2018.
22:00
rts.rs A

EU mapa puta za članstvo: Šta sve Srbija mora da uradi?

Zapadni Balkan biće ponovo u centru pažnje EU u 2018. godini. U utorak će biti predstavljena Strategija proširenja u Evropskom parlamentu. Očekuje se da ona odredi vremenski okvir po kojem bi Srbija mogla da postane članica EU do 2025. U Briselu kažu - to je prvi u seriji važnih koraka koji očekuju Srbiju i Balkan ove godine.

pixabay.com
Srbija bi mogla da postane članica EU do 2025. godine

Posle dužeg vremena, proširenje EU na Balkan ponovo je važna tema u Briselu. Prvi korak je već sledećeg utorka, kada će biti objavljena Strategija proširenja, prema čijem nacrtu Srbija može postati članica EU do 2025.

Da bi ispunila cilj, potrebno je da do 2023. završi pregovore, a do 2019. ispuni prelazna merila u vladavini prava i postigne sporazum o normalizaciji sa Prištinom.

- To je zaista važan dokument koji će biti javno predstavljen sledeće nedelje. Ujedno je to prvi u seriji važnih koraka u vezi sa Zapadnim Balkanom. Ovo pitanje je prioritet za sadašnje predsedavanje, kao i za EK - ističe portparolka Komisije Maja Kocijančič.

Ključno pitanje je u kojoj meri će strategiju podržati zemlje članice. O tome će se evropski lideri odrediti prvi put već na samitu u martu.

Mnoge zemlje, uključujući i one najuticajnije nisu bile za isticanja bilo kakvih rokova za članstvo.

U maju u Sofiji održaće se zajednički samit lidera EU i Zapadnog Balkana, prvi takav posle 15 godina. Već krajem februara u Srbiju i region stižu predsednik EK Žan Klod Junker, a zatim i Federika Mogerini i Donald Tusk.

Mapa puta do članstva 

Strategija će biti mapa puta do članstva, sa ciljem da podstakne i ohrabri. Ali, isticanje vremenskih okvira ne znači da će zemlja kanidadat biti automatski primljena ako ne bude spremna za članstvo u predviđenom roku, kažu izvori u Briselu.

Imajući u vidu dosadašnji tempo pregovora, navode izvori u Briselu, 2023. godina je više nego ambiciozan rok za otvaranje i zatvaranje svih pregovaračkih poglavlja.

Godišnji Izveštaj o napretku, koji će EK objaviti u aprilu, biće važan za odluku koliko će Srbija novih poglavlja moći da otvori u junu.

U dosadašnjem toku pregovora Srbija je otvorila 10 od ukupno 35 poglavlja, a dva je preliminarno i zatvorila.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
  • 2024 © - vesti online