Subota 20. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
1
Utorak 30.01.2018.
18:16
Vestionline, Tanjug A

Hoće li doći do srpsko-hrvatskog samita?

Hoće li i kada, posle poziva predsednice Hrvatske Kolinde Grabar Kitarović predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću za zvaničnu posetu Hrvatskoj, doći do dugo planiranog, ali i odlaganog susreta na vrhu dve, po mnogima ključne, zemlje regiona, biće poznato sutra.

EPA/Antonio Bat
Predsednici Hrvatske i Srbije na putu ka iskrenom dijalogu?

- Predsednik će o tome govoriti sutra, na obraćanju posle sastanka sa predsednikom Evropskog parlamenta Tajanijem - rečeno je Tanjugu u Kabinetu predsednika Vučića.

Ukoliko do sastanka dođe, biće to prvi sastanak na vrhu od 2013. godine, kada je tadašnji predsednik Hrvatske Ivo Josipović posetio Beograd na poziv bivšeg predsednika Tomislava Nikolića.

Do uzvratne posete, međutm, nikada nije došlo. 

Pročitajte još:

EPA/Robert Ghement

* Kolinda pozvala Vučića u Zagreb

Hrvatska predsednica i predsednik Vučić sreli su se u međuvremenu više puta, poslednji put u Beogradu, kada je hrvatska predsednica došla na svečanost povodom Vučićevog preuzimanja dužnosti šefa države.

Vučić je, takođe, pre toga prisustvovao inauguraciji svoje hrvatske koleginice.

Sreli su se i u junu 2016, kada je Vučić bio premijer, simbolično na mostu na Dunavu, kada su posetili predsednike dve manjinske zajednice, i potpisali i Subotičku deklaraciju, usmerenu na unapređenje međusobnih odnosa.

U međuvremenu, zvaničnoj poseti na liniji Beograd - Zagreb, neprestano su bili na putu nesporazumi po otvorenim pitanjima u odnosima dve države, šumovi u komunikaciji, oštra reagovanja...

Poziv Kitarovićeve predsedniku Vučiću i sada je došao nakon najnovijeg podizanja tenzija zbog izložbe o Jasenovcu, koju je u UN priredila Srbija, a usledila hrvatska nota, te negativna reagovanja iz Zagreba - poslednje i danas, od hrvatskog premijera.

Hrvatska predsednica je uz poziv poručila da pozivom srpskom predsedniku želi da otvori novu stranicu u odnosima dveju država.  

- Smatram da je vreme za posetu na predsedničkom nivou. U dobroj veri, pozvala sam predsednika Aleksandra Vučića u zvaničnu posetu Republici Hrvatskoj sredinom februara - rekla je Kitarović u obraćanju s Pantovčaka.

Zvanična poseta predsednika Srbije Aleksandra Vučića Zagrebu prvobitno je bila planirana za novembar prošle godine, ali je odložena pošto se sa hrvatskom koleginicom saglasio da je u tom trenutku bilo bolje da ona bude odložena i da bi trebalo da bude realizovana u drugačijoj atmosferi.

Kitarović je danas rekla da predano zagovara i vodi politiku iskrenog dijaloga i rešavanja otvorenih pitanja u pozitivnoj atmosferi.

Predsednik Srbije je više puta istakao da je uvek otvoren za razgovore.

POVEZANE VESTI

Utorak 30.01.2018. 19:53
Вучић једва чека да оде у Хрватску и преговара о садашњим границама. Тражиће да му Хрвати дају Голи Оток да би имао где да шаље Србе симпатизере Русије.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
  • 2024 © - vesti online