Utorak 30.01.2018.
18:16
Vestionline, Tanjug

Hoće li doći do srpsko-hrvatskog samita?

EPA/Antonio Bat
Predsednici Hrvatske i Srbije na putu ka iskrenom dijalogu?

- Predsednik će o tome govoriti sutra, na obraćanju posle sastanka sa predsednikom Evropskog parlamenta Tajanijem - rečeno je Tanjugu u Kabinetu predsednika Vučića.

Ukoliko do sastanka dođe, biće to prvi sastanak na vrhu od 2013. godine, kada je tadašnji predsednik Hrvatske Ivo Josipović posetio Beograd na poziv bivšeg predsednika Tomislava Nikolića.

Do uzvratne posete, međutm, nikada nije došlo. 

Pročitajte još:

EPA/Robert Ghement

* Kolinda pozvala Vučića u Zagreb

Hrvatska predsednica i predsednik Vučić sreli su se u međuvremenu više puta, poslednji put u Beogradu, kada je hrvatska predsednica došla na svečanost povodom Vučićevog preuzimanja dužnosti šefa države.

Vučić je, takođe, pre toga prisustvovao inauguraciji svoje hrvatske koleginice.

Sreli su se i u junu 2016, kada je Vučić bio premijer, simbolično na mostu na Dunavu, kada su posetili predsednike dve manjinske zajednice, i potpisali i Subotičku deklaraciju, usmerenu na unapređenje međusobnih odnosa.

U međuvremenu, zvaničnoj poseti na liniji Beograd - Zagreb, neprestano su bili na putu nesporazumi po otvorenim pitanjima u odnosima dve države, šumovi u komunikaciji, oštra reagovanja...

Poziv Kitarovićeve predsedniku Vučiću i sada je došao nakon najnovijeg podizanja tenzija zbog izložbe o Jasenovcu, koju je u UN priredila Srbija, a usledila hrvatska nota, te negativna reagovanja iz Zagreba - poslednje i danas, od hrvatskog premijera.

Hrvatska predsednica je uz poziv poručila da pozivom srpskom predsedniku želi da otvori novu stranicu u odnosima dveju država.  

- Smatram da je vreme za posetu na predsedničkom nivou. U dobroj veri, pozvala sam predsednika Aleksandra Vučića u zvaničnu posetu Republici Hrvatskoj sredinom februara - rekla je Kitarović u obraćanju s Pantovčaka.

Zvanična poseta predsednika Srbije Aleksandra Vučića Zagrebu prvobitno je bila planirana za novembar prošle godine, ali je odložena pošto se sa hrvatskom koleginicom saglasio da je u tom trenutku bilo bolje da ona bude odložena i da bi trebalo da bude realizovana u drugačijoj atmosferi.

Kitarović je danas rekla da predano zagovara i vodi politiku iskrenog dijaloga i rešavanja otvorenih pitanja u pozitivnoj atmosferi.

Predsednik Srbije je više puta istakao da je uvek otvoren za razgovore.

2024 © - Vesti online