Petak 19. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Utorak 30.01.2018.
16:51
Vestionline, Tanjug A

Špansko iznenađenje - "tvrdo" protiv Kosova u EU

Posle obelodanjivanja non-pejpera Španije, čija je suština da Kosovo, ni sa zvezdicom, ni bez nje, ne može u dalje evrointegracije, otvoreno je pitanje da li će se ponoviti presedan iz decembra 2016, kada zbog protivljenja Austrije daljim pregovoroma s Turskom, nisu usvojeni zaključci Evropskog saveta o proširenju, več samo zaključci Predsedavanja EU.

Tanjug
Za svaki sledeći korak Kosova ka EU biće neophodan konsenzus svih zemalja članica 

Iako u Evropskoj komisiji danas ističu da je buduća Strategija proširenja "dokument Evropske komisije", dakle, ne nekakvog zbira zemalja članica, jasno je da Komisija ne radi u "vakumu" i da je za strategiju, kao i za svoje ranije dokumente, uvek konsultovala zemlje članice. 

Diplomatski izvori Tanjuga u Briselu ističu da je Španija ovoga puta imala vrlo čvrstu poziciju kada je u pitanju politika proširenja, odnosno mogućnost integracija Kosova u EU.

Prema Tanjugovim izvorima, visoki zvaničnik Komisije bio je upućen u Madrid, kako bi se došlo do kompromisnog rešenja. 

U Komisiji navode da će, i pored španskih zahteva, Strategija "obuhvatiti ceo region" i da će "svi partneri biti poimence pomenuti". 

Upravo koristeći reč "partneri", a ne "države" Zapadnog Balkana, Evropska komisija pokušava da održi svoj statusno neutralni pristup kada je Kosovo u pitanju. 

To, međutim, ne rešava osnovni problem, a to je činjenica na koju se pozvala Španija, da je Kosovo, stupanjem na snagu Sporazuma o stabilizaciji i asocijaciji,  zapravo došlo do kraja svog trenutno mogućeg evrointegracionog puta. 

Za svaki sledeći korak Kosova ka EU biće neophodan konsenzus svih zemalja članica o statusu Kosova kao nezavisne države. 

Takvog konsenzusa nema i pitanje je da li će i kada biti postignut.

Interesantna je i činjenica da u zvaničnim briselskim dokumentima sve države Zapadnog Balkana imaju "perspektivu evropske integracije" (što podrazumeva i članstvo u EU), dok se za Kosovo navodi samo "evropska perspektiva", kao šira i nedefinisana kategorija. 

Prema Tanjugovim diplomatskim izvorima, Španija nije bila jedina zemlja članica koja je poslala svoje viđenje strategije proširenja. 

"Poslale su i druge, od kojih su se neke, recimo, protivile davanju konkretnog vremenskog okvira za pristupanje novih članica, dok su druge bile vrlo pozitivno naklonjene planovima za ubrzanje puta Zapadnog Balkana u EU", kazu za Tanjug u diplomatskim izvorima u Briselu.  

Tanjug nezvanično saznaje da je Nemačka, ali i Holandija, Belgija, pa i Francuska bile protiv davanja konkretnog datuma za moguće novo proširenje, ali da su ipak u svojim stavovima bile "pomirljivije" u odnosu na tvrdi španski stav o tome da Kosovo nije deo procesa proširenja.
Diplomatski izvori u Briselu za Tanjug navode da će  2025. godina "ipak ostati u finalnom tekstu Strategije" kao godina kada se može očekivati pristupanje Srbije i Crne Gore EU.

U Briselu kažu da očekuju da tekst Strategije koju će Evropska komisija usvojiti sledeće nedelje posluži kao baza za dalju raspravu među zemljama članicama kada je u pitanju proces proširenja, koji će ove godine biti u fokusu EU. 

Prava prilika za to biće već u martu, kada bi zemlje članice na nivou Saveta ministra mogle da "prime k znaju" dokument Evropske komisije. 

Veća rasprava o proširenju očekuje se u junu, do kada će Evropska komisija izaći i sa izveštajima za sve zemlje koje se nalaze u procesu integracija. 

Tada se mogu očekivati i rasprave i zaključci o procesu proširenja na Zapadni Balkan.
U Briselu podsećaju da se u decembru 2016. godine dogodio presedan, kada zbog stava Austrije, koja se protivila daljem procesu pregovora sa Turskom, nisu usvojeni zaključci Evropskog saveta o proširenju, več samo zaključci Predsedavanja EU. 
 

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
  • 2024 © - vesti online