Subota 20. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Sreda 01.11.2017.
12:09
Vestionline A

"Uključiti Španiju u Briselski dijalog"

Partija ujedinjenih penzionera Srbije (PUPS) smatra da bi trebalo pozvati Španiju da se uključi u briselski dijalog između Beograda i Prištine.

EPA/Oliver Hoslet
Srbija mora da koristi sve međunarodne okolnosti koje joj, trenutno, idu na ruku

Kako se navodi u saopštenju PUPS-a, oni predlažu našem državnom vrhu da pozove Španiju da se, kao jedna od pet zemalja EU koja nije priznala jednostrano proglašenu nezavisnost Kosova, aktivnije, u okviru tima evropskih posrednika, uključi u briselski dijalog.

Iz ove stranke poručuju, uoči nastavka unutrašnjeg dijaloga o KiM, da je "crvena linija" ispod koje naši pregovarači ne mogu ići, imovina Srbije na Kosovu.

PUPS predlaže državnom vrhu Srbije da, istovremeno, isti diplomatski i prijateljski poziv uputi i ostalim članicama EU koje nisu priznale Kosovo - Slovačkoj, Rumuniji, Kipru i Grčkoj. 

- Srbija mora da koristi sve međunarodne okolnosti koje joj, trenutno, idu na ruku, a posebno rezolutan stav EU da ne priznaje izglasanu nezavisnost Katalonije koja nije u skladu sa Ustavom Kraljevine Španije - kažu u PUPS-u. 

Jedini jezik koji Evropa perfektno razume, navode oni, a na koji je i Španija upozorila, jeste sveto pravilo svojine. 

- Zato mislimo da je idealan trenutak da naši pregovarači u Briselu, za narednu rundu dijaloga o Kosovu kandiduju upravo pitanje zaštite imovine države Srbije, građana Srbije i Srpske pravoslavne crkve u našoj južnoj pokrajini, jer, prema katastarskim knjigama iz 1999. godine, od ukupno 1.090.410 hektara zemljišta na Kosovu i Metohiji  društvena, privatna i imovina SPC iznosi ukupno 641.071 hektara ili 58,79 odsto - navode oni. 

Kažu da je vrednost te imovine procenjena na 220 milijardi evra. 

- Oko 80 odsto te imovine već uzurpirano od strane Albanaca, tako što je, na primer, samo u četiri opštine, Peć, Klina, Istok i Orahovac, nelegalno zauzeto 76. 000 parcela čiji su vlasnici Srbi, a na kompletnoj teritoriji KiM uzurpirano je oko milion parcela obradivig zemljišta, livada i šuma u privatnom vlasništvu Srba, procenjenog na 50 milijardi evra", kažu u ovoj stranci. 

Posebna stavka u razgovorima u Briselu, prema misljenju PUPS-a, bi trebalo da bude i izgubljena dobit srpskih preduzeća zbog nemogućnosti korišćenja svojih kapaciteta na KiM.  

- Tako je samo Elektroprivreda Srbije, na primer, godišnje gubila 170 miliona evra prihoda na KiM što, za prethodnih 17 godina, iznosi čak 2,9 milijardi evra izgubljenih prihoda - zaključuje se u saopštenju ove stranke. 

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
  • 2024 © - vesti online