Četvrtak 25. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
1
Četvrtak 18.01.2018.
08:33
Vestionline, Tanjug A

"Dođu u Beograd, izjašnjavaju se kao Srbi, u Podgorici kao Crnogorci"

Srbi u Crnoj Gori ne bi trebalo da preispituju njenu državnost, niti da se bave završenim pitanjima, kakva su nezavisnost ili članstvo u NATO-u.

Tanjug
Svako treba da se izjašnjava kako hoće: Ivica Dačić

To je izjavio Ivica Dačić, prvi potpredsednik Vlade Srbije, za televiziju PinkM i dodao da bi objekat "Srpske kuće" trebalo da se isključivo bavi očuvanjem kulturnog identiteta srpskog naroda.

- Ne bi trebalo da se mi bavimo visokim temama i da se srpski narod u Crnoj Gori onda gleda kao faktor koji je antidržavni, u pogledu nezavisnosti Crne Gore, jer se onda front okreće protiv srpskog naroda. Potom mi ne možemo da razgovaramo o osnovnim temama koje nas interesuju - jezik, prava srpskog naroda, zastupljenost u državnim organima, itd -  rekao je Dačić. 

On je, u emisiju "Argument sa Ivanom Šebek", dodao da bi, što se tiče prava srpskog naroda, voleo "da se niko ne plaši da se ovde izjasni kao Srbin". 

- Pa da li će se neko plašiti da će imati posledice po posao, ne bih voleo da se stvara jedna takva atmosfera, to nije dobro. Isto kao što sam protiv toga da je u Srbiji neko u problemu zbog nečega što je bilo u prošlosti, pa sada maltene neko treba da pazi kako će se izjasniti. Mi sada imamo ljude koji dođu u Beograd, pa se izjašnjavaju kao Srbi, a dođu u Podgoricu, pa se izjašnjavaju kao Crnogorci - dodao je Dačić. 

On je istakao da svako treba da se izjašnjava kako hoće, a mi da živimo kako su naši preci živeli, to znači da pomažemo jedni druge. 

O saradnji sa Crnom Gorom 

Što se tiče odnosa Srbije i Crne Gore, Dačić ocenjuje da je došlo do velikog pomaka u poslednjih pet-šest godina. 

- Naročito od promene vlasti 2012. nakon Borisa Tadića. Mislim da smo uspeli da nađemo zajedničke interese i zajednički jezik, odnosno da na neki način ne kvarimo tradicionalno dobre odnose koji postoje između naša dva naroda i naše dve države, za koje inače smatram da su bratske, možda je i bolje da kažem sestrinske, jer tu nekako ima više emocija, i da bez obzira što u nekim temama imamo različite stavove, mi nemamo bliže narode i države nego što smo mi jedni drugima - rekao je Dačić. 

On je istakao da vlast u Srbiji pokušava da reši višedecenijski problem Kosova, ali nailazi na spoljašnje i unutrašnje otpore a, prema njegovim rečima, jedan takav potez su i izjave mitropolita Amfilohija. 

- Sve u svemu, ne trebaju nam takvi sukobi na takvim relacijama... Kakve sad ima potrebe da govori bilo ko na ovakav način u javnosti - tako mislim da podstiče otpor prema jednoj mirovnoj politici koju vodi Beograd. To nije dobro i zato se treba cuvati toga. Mislim da je patrijarh Irinej dao najbolji odgovor - kaže Dačić. 

O bezbednosti

Dačić je ponovio da je ubistvo Olivera Ivanovića jedan bezuman teroristički akt i da počinioci, kao i nalogodavci, bez obzira ko su, moraju da budu uhapšeni. 

On je dodao da postoje politički faktori, "i među Albancima, i među Srbima, ali i u međunarodnoj zajednici", kojima nije u interesu da postoji stabilnost. 

Dačić je rekao da postoji rizik od bezbednosne krize u regionu, za šta će državni organi Srbije, i pored svega, uložiti maksimalne napore.

POVEZANE VESTI

Četvrtak 18.01.2018. 08:48
Шта Балкан још није доживео што би најзад допринело да Србима памет дође оданде у главу??? Прогон локалних харамбаша, (читај манијака)???
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
  • 2024 © - vesti online