Četvrtak 28. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Petak 12.01.2018.
18:18
J. L. PETKOVIĆ A

Veterani OVK opet zastrašuju

Veterani Oslobodilačke vojske Kosova opet najavljuju "konkretne akcije", ako kosovska skupština ne ukine Zakon o specijalnom sudu. Uoči ponovnog početka rada kosovskog parlamenta, nastavlja se pritisak na Prištinu da odustane od pokušaja gašenja suda.

EPA/Fehim Demir
Zaziru od suđenja: Vojnici OVK

Predstavnici Francuske i Nemačke iznenada su došli u posetu kosovskom rukovodstvu, a glavna tema razgovora je zabrinutost dve države o ovoj temi. Inače, kosovski ministar pravde Abelard Tahiri kaže da se u februaru očekuje podizanje prvih optužnica.

Najavljujući "nove akcije", predsednik Udruženja stradalih OVK Džavit Jašari tvrdi da će sud "naneti štetu svima, uključujući moralni, ljudski i nacionalni aspekt, jer je rat OVK bio čist".

- Poslali smo peticije i zahteve instituciji koja je glasala za ovaj sud, u kojoj su poslanici, i ako ne poštuju zahtev sa kojim smo došli, ne moraju ostati u Skupštini Kosova - rekao je Jašari.

Krajem prošle godine nije uspeo plan za gašenje suda i u dva navrata kosovski parlament nije uspeo da sakupi kvorum za vanrednu sednicu. Nakon oštrih osuda ambasadora Velike Britanije i SAD, predsednik skupštine Kadri Veselji je napetu situaciju rešio tako što je proglasio zimsku pauzu, ali naredne nedelje parlament nastavlja sa radom. U međuvremenu, grupa poslanika povukla je potpise sa liste kojom se zahteva vanredna sednica o ukidanju suda, a Veselji je u nedavnom autorskom tekstu napisao da je formiranje Specijalnog suda nepravda, ali da neće biti ukinut.

Specijalni izaslanik za jugoistočnu Evropu, Tursku i države EFTA saveznog ministarstva spoljnih poslova Nemačke, Kristijan Helbah i šef Odeljenja za Zapadni Balkan pri Ministarstvu za evropske i inostrane poslove Francuske, Tomas Bertin zabrinutost zbog pokušaja ukidanja suda preneli su Hašimu Tačiju i Ramušu Haradinaju, kao i predstavnicima političkih partija i civilnog društva.

Evropski centar za ljudska prava zahteva od kosovske vlade i poslanika da zaustave svaku vrstu aktivnosti na ukidanju Specijalnog suda.

- Vlada Kosova trebalo bi da se fokusira na unapređenje ljudskih prava u vladavini zakona, umesto da ugrožava demokratiju i povećava korupciju. Vlada Kosova treba da bude demokratska vlada koja bi trebalo da se fokusira na evropsku integraciju i poštovanje ljudskih prava.

"Srbi tuku kulturnije"

Agrona Mustafu, direktora kosovske Pošte, pretukli su u Prištini pripadnici kosovske policije. Reagujući na napad, Mustafa je napisao da ga je kao studenta tukla srpska policija dva puta, ali da su to činili kulturnije.
- Ni u jednom slučaju nisam bio pretučen tako brutalno kao što su to učinila dvojica kosovskih policajaca. U oba slučaja, srpska policija je vodila računa o mom dostojanstvu, pošto su me profesionalno tukli daleko od očiju drugih građana - napisao je Mustafa.




 

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
  • 2024 © - vesti online