Petak 26. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Ponedeljak 04.12.2017.
19:11
J. L. Petković - Vesti A

Haradinaja hapsi samo Srbija

Ramuš Haradinaj, "kosovski premijer" i koalicioni partner Srpske liste koju podržava Beograd, nije više na spisku osoba koje traži Interpol i do daljeg neće biti hapšen po poternici Srbije kad bude putovao u inostranstvo.

Tanjug/AP
Interpol izbrisao zločine: Ramuš Haradinaj

Zahtev kosovske policije za ukidanjem poternice koji je usledio posle hapšenja Haradinaja u Francuskoj, prosledio je Unmik. Žalba napisana na 20 strana iz Unmika je poslata Komisiji za kontrolu međunarodnih poternica u Lionu, a na konačnu odluku je navodno uticala svojevremena oslobađajuća presuda Haškog tribunala.

Srbija je sa svoje strane poslala odgovor u kome je argumentima branila optužbe i tvrdnje da je bivši komandat OVK ratni zločinac. Zato je konačna odluka komisije u Lionu, doneta nakon nekoliko sastanaka održanih tokom ove godine, izazvala oštre reakcije u Beogradu.

"Nevidljivo" 17 Albanaca

Osim Haradinaja, za države članice Interpola "nevidljiva" su imena još 17 kosovskih Albanaca, koji su na funkciji ili blisko povezani sa vrhom vlasti.
Ukinute su poternice za Azema Sulju, Šukri Buju, Tomora Morinu, Sinana Morinu, Fadilja Kastratija, Murteza Kastratija, Ardijana Durakua, Vitora Zefaja, Besima Vokšija, Mahmuta Ukšinija, Fadilja Suljevića, Sulju Ćerićija, Ćamilja Pajazitija, Špejtima Demirija, Azema Olurija, Muharema Gašija, Bujara Bobanija, Rabita Alije i Faruka Nošaja.

Ministarka pravde Nela Kuburović najavila je žalbu i pojasnila da Interpol ne može da ukine poternice, već samo da ih "zamagli" kako ne bi bile vidljive zemljama članicama. Ona je ocenila skandaloznim što je "Unmik preuzeo ulogu države" i istakla da niko ne može da ukida odluke srpskih pravosudnih organa, pa ni Generalni sekretarijat Interpola, jer su raspisane po naredbiOdeljenja za ratne zločine Višeg suda u Beogradu.

- Da li uopšte Unmik može da se poziva na rezoluciju koju je usvojila Generalna skupština Interpola 2010, imajući u vidu da su poternice za Haradinajem i ostalima raspisane još 2004. godine - pita ministarka.

Haradinaj je za Srbiju i dalje osumnjičeni za najteže ratne zločine počinjene na Kosovu i Metohiji, poručio je i ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović i "ukoliko bude dostupan našim organima gonjenja, mi ćemo ga u svakom slučaju uhapsiti".

Drecun: Udarac za dijalog

Predsednik Odbora Skupštine Srbije za Kosovo i Metohiju Milovan Drecun istakao je da odluka Komisije u Lionu "strahovito vuče unazad" dijalog Beograda i Prištine koji se vodi u Briselu jer se posle nje ne može govoriti o pomirenju. Kako je istakao, "odluka je štetna i pogubna" i "njome se diskriminišu žrtve, ali i država Srbija koja je onemogućena da sprovede pravdu".

- Zbog svih srpskih žrtava i svih onih koji su stradali delovanjem Ramuša Haradinaja, zahtevaćemo od Interpola da revidira odluku - istakao je Stefanović.

Haradinaj je poslednji put uhapšen po Interpolovoj poternici 4. januara 2017, u francuskom delu švajcarskog aerodroma u Bazelu. Srbija je odmah zatražila njegovo izručenje. Nedelju dana kasnije oduzet mu je pasoš, zabranjeno mu je da napusti Francusku i pušten je da čeka odluku o ekstradiciji, da bi u aprilu bio oslobođen.

Pre toga, juna 2015, uhapšen je u Sloveniji po istoj poternici, ali tada nije traženo izručenje. Haradinaj je u Srbiji pod istragom od 2004 i tereti za ratne zločine protiv civilnog stanovništva na Kosovu i Metogiji tokom 1998. i 1999. godine, a reč je zločinima koja nisu bila predmet suđenja pred Haškim tribunalom.

Odluku Interpola, Haradinaj je prokomentarisao rečima "da mu nije poznato to da je uklonjen sa liste" i da "nije ništa dobio".












 

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
  • 2024 © - vesti online