Četvrtak 28. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Nedelja 26.11.2017.
20:11
Lj. Ivanović - Vesti A

Zadrtost može da ubija decu

Broj obolelih od malih boginja u Srbiji se povećava. Registrovan je i prvi slučaj u Jablaničkom okrugu.

EPA/Lindsey Parnaby
Zaludeo svet glupošću: Dr Endrju Vejkfild

Epidemija je proglašena na Dečjoj internoj klinici u Nišu jer je Institut za virusologiju Torlak kod petoro dece potvrdio tu bolest. Načelnik Centra za kontrolu i prevenciju bolesti Instituta za javno zdravlje Niš Zoran Veličković rekao je da ga plaši broj nevakcinisane dece. To je, prema njegovim rečima, 7.500 dece rođene od 2003. do 2016. godine.

- Ako se zna da jedan oboleli može da inficira 15 osetljivih, onda možete da zamislite kojom progresijom bolest može da se širi - upozorio je Veličković.

Prema njegovim rečima, petoro obolele dece nije bilo vakcinisano i uzrasta su od dve do 11 godina, što je propust zdravstvene službe, a isto tako i propust njihovih roditelja. Troje dece nalazi se na Dečjoj internoj klinici u Nišu, a dvoje je pušteno na kućno lečenje. Doktor Veličković kaže da postoji sumnja na još šest slučajeva i ističe da je vakcinacija najbolja prevencija u zaštiti od malih boginja.

Inače, i leskovački Zavod za javno zdravlje saopštio je da je klinički i laboratorijski potvrđen prvi slučaj malih boginja na teritoriji Jablaničkog okruga kod žene sa teritorije opštine Bojnik, stare 41 godinu. Obolela je hospitalizovana na Infektivnoj klinici u Nišu, navodi se u saopštenju.

MMR vakcinu bije loš glas zbog navodne povezanosti ove vakcine i pojave autizma. A sve je počelo još u februaru 1998. godine, kad je Endrju Vejkfild, abdominalni hirurg, sa saradnicima u časopisu "Lanset" objavio članak o tome da MMR vakcina izaziva autizam. Članak su preneli mnogi mediji i tako je počeo lanac straha i nove pojave bolesti za koje se mislilo da su iskorenjene, što se pre svega odnosi na male boginje.

Crna statistika

Tokom 2015. godine 134.200 osoba je umrlo zbog morbila u svetu, a 367 ljudi umire svakog dana, odnosno 15 svakog sata. Ako nevakcinisano dete dobije male boginje, može izgubiti sluh, dobiti upalu pluća, ali i zapaljenje celog mozga, pa čak i da umre.

Mnogi autori kasnije su na osnovu tog rada pokušavali da potvrde korelaciju morbila i autizma, ali nisu uspeli. Pored toga, novinar "Sandej tajmsa" otkrio je 2004. godine da "Lanset" nije proverio sve navode u članku pre nego što je objavljen, kao i to da je Vejkfild imao finansijsku dobit od svojih tvrdnji, koje nije mogao da obrazloži. Epilog cele priče je da se časopis "Lanset" u potpunosti ogradio i odbacio tvrdnje Vejkfilda, koji je izbačen iz Lekarske komore Engleske.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
  • 2024 © - vesti online