Četvrtak 18. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
1
Četvrtak 23.11.2017.
12:26
Ekipa "Vesti" A

Dijaspora ogorčena: Zar su samo Srbi krivi?

Odluka sudskog veća Haškog tribunala s velikom pažnjom je praćena u Srbiji, regionu, ali i dijaspori. Iako je malo ko imao sumnje u ishod suđenja, odnosno najstrožu kaznu za generala Ratka Mladića, ipak ona izaziva emocije.

wikimedia.org/Julian Nitzsche
Centar pažnje: Krivični sud za bivšu Jugoslaviju

Tako predsednik Saveza Srba u Austriji Boban Đurić smatra da je presuda izrečena Ratku Mladiću sramna, ali očekivana.

On je istakao da doživotna presuda ne čudi, jer su Srbi uvek osuđivani, dok su se optuženici drugih naroda puštali na slobodu. On je naglasio da se takva presuda očekivala imajući u vidu kazne koje su izrečene i drugim Srbima.

- Kolika god da mu je izrečena kazna za njega bi bila smrtna - ocenio je Đurić.

I predsedniK SPKD Prosvjeta u Austriji Srđan Mijalković ocenio je da je ova presuda bila očekivana, ali i dodaje da pravda vapi za krivcima, koje je taj isti sud oslobodio.

- S obzirom na to zašto i kako je osnovan Haški tribunal presuda ne bi trebalo nikoga da iznenadi. Mladić je već odavno osuđen - kazao je on i dodao:

- U kontekstu građanskog rata u Jugoslaviji su veliku ulogu igrali neki mediji koji su na jednoj strani stilizovali "ratne zločince", a na drugoj ratne zločince pretvarali u heroje. Uloga koju je taj sud od svojih osnivača dobio sada je ispunjena, a ona sigurno ne pomaže narodima na Balkanu, jer da su svi zločinci osuđeni postojala bi šansa za pomirenje - konstatovao je Mijalković.

Ima i onih koji nisu očekivali drakonsku presudu. Ilija Malinić iz Berlina kaže da je pratio suđenje, te da je presuda apsurdna.

- Očekivao sam da će generala Mladića da oslobode, jer su ubice koji su klali i ubijali oslobodili, a njega, koji je branio svoj narod osuđuju doživotno, što ne mogu da shvatim. To što se u presudi ne pominje Srbija, takođe me čudi, jer do sada je uvek bilo drugačije - navodi on.

Nadu u drugačiji ishod imala je i Gordana Milanović-Kovačević iz Berlina.

- Na osnovu svih suđenja zadnjih godina u tribunalu mogli smo da zaključimo da će i gospodin Mladić biti osuđen na maksimalnu robiju, ali sam ipak zbunjena i skrhana da se to i potvrdilo - navodi ona i dodaje da bi, uzevši u obzir zdravlje generala, Srbija trebalo da potvrdi garancije da se on pusti na lečenje.

Sve je to politika

U sali Lovačkog doma na Sokocu 30-ak osoba pratilo je izricanje presude Ratku Mladiću.
- Sve je ovo politika. Da je jedan čovjek poginuo puno je, a ne 7.000 ili 8.000 ljudi. Puno je 7. 000 pilića, a ne ljudi. Nažalost, brojem tih žrtava se manipuliše, jer ja ne znam ko je od njih ubijen u borbi, a ko drugačije - izjavio je Milan Jovović, predsednik udruženja Otpor i čast iz Beograda.

Naš Parižanin Petar - Pepi Petrović presudu generalu Mladiću ocenjuje lažnom.

- Osuda Mladića je politička, to i vrapci znaju. Prisetimo se da su muslimani u Bratuncu ubili hiljade nevinih. Naš glas se ne čuje, nemoćni smo. Naterali su nas da budemo nemoćni. Neće zbog presude biti nikakvih posledica za Srbiju, za nekoliko meseci to se neće spominjati - ističe Petrović.

Uteha za žrtve

Žene u crnom pozdravile su presudu Međunarodnog krivičnog suda za bivšu Jugoslaviju, kojom je Ratko Mladić osuđen na kaznu doživotnog zatvora, ocenjujući da su, posle decenija njegovog bežanja i skrivanja i opstrukcije postupka, žrtve zločina i njihove familije konačno dočekale pravdu.

POVEZANE VESTI

Četvrtak 23.11.2017. 16:10
"Dijaspora ogorčena" Дијаспоро добро си се сетила и приметила да цео свет мрзи Србе. Печалбари где сте били кад сте по целом свету певали "Друже Тито ми ти се Кунемо..." Још увек вам није јасно у какву замку су вас увукла браћа по Титовом братству и јединству. Кад су сви Хрвати преко ноћи постали Устааше "Срби" су у Крајини убијали праве Србе који су обукли униформу да бране Србију. Цела печалба (дијаспора је пуна војних десертера и Титових другова и другарица!!! Бандо издаајничка!!! Данас сте огорчени???
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
  • 2024 © - vesti online