Četvrtak 2. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Petak 13.10.2017.
13:36
Vestionline A

Stanje u srpskim medijima alarmantno, stiže međunarodna misija

Predsednica Vlade Srbije, Ana Brnabić, već danima je glavna tema brojnih nezavisnih medijskih portala i novinarskih udruženja. Uzrok takve popularnosti premijerke je njena izjava od pre dva dana, kada je u Parlamentu Evropske unije u Briselu rekla da u Srbiji postoji istraživačko novinarstvo, ali ne i objektivni novinari.

Tanjug
Premijerka Brnabić smatra da nema objektivnog novinarstva u Srbiji

Brnabić kritikovala novinare u Briselu

Novinarska udruženja osudila su izjavu, a da je stanje u srpskim medijima alarmantno, upozorilo je i Evropsko udruženje novinara. Evropska federacija novinara je odlučila da zbog ugroženih medijskih sloboda u Srbiju pošalje međunarodnu misiju i pozvala Savet Evrope i OEBS da nastave pritisak na Aleksandra Vučića i Vladu Srbije, prenosi NUNS.

Da bi većini srpskih medija više objektivnosti dobro došlo, stav je novinarskih udruženja, opozicije i s vremena na vreme međunarodne zajednice. Da sličan stav deli i premijerka Brnabić, javnost je saznala prilikom njene posete Briselu, kada je evropskim parlamentarcima objasnila kako ona vidi stanje u srpskim medijima.

- Ne vidim da nema istraživačkog novinarstva u Srbiji. Odnosno, sada ima nedostatka istraživačkog novinarstva, ali ne zato što to guši vlada, već ga nema, jer nema objektivnog novinarstva u Srbiji, odnosno jako je malo objektivnih novinara. Vidimo pre da ima nekih koji su veoma naklonjeni Vladi, odnosno medija koji su jako protiv Vlade - rekla je premijerka Brnabić.

I dok novinarska udruženja za medijski mrak krive vlast, Brnabić tvrdi da pritiska vlasti na medije nema i objašnjava da su novinari neobjektivni, jer su isključivo ili za vlast ili protiv vlasti.

Otkrivanje "afere Vulin" razjarilo vlast

- Premijerka ne razume da je suština novinarstva upravo sloboda da se vlast kritikuje - rekao je urednik lista Nedeljnik Veljko Lalić.

- To jeste jedan nastavak politike i sve više te retorike koja dolazi od Vučića, dakle to su ponovljene reči, nije sad ona ništa novo izmislila. Ona je propustila nekoliko dobrih šansi, tu aferu sa Vulinom i razne druge afere, nije pokazala da se ne slaže sa tim - dodaje Lalić.

"Afera Vulin" ili "afera tetka" nastala je po objavljivanju teksta Mreže za istraživanje kriminala i korupcije, u kome se otkriva da je ministar Aleksandar Vulin kupio stan od 200.000 evra novcem koji je navodno dobio od tetke iz Kanade. I to je samo jedna u nizu afera koje su novinari "Krika" obelodanili.

Početkom jula, novinarki redakcije Krika je obijen stan. I dok struka upozorava da je reč o zastrašivanju, zvanična istraga je i dalje u toku i bez rezultata. Sličan status imaju i drugi istražni postupci u brojnim drugim slučajevima pretnji i nasilja nad novinarima. Ubistva Dade Vujasinović, Slavka Ćuruvije i Milana Pantića i dalje su nerazjašnjena.

Ako se javnost ne probudi...

Predsednik NUNS-a Slaviša Lekić, komentarišući dolazak međunarodne komisije, kaže da želi da veruje "da je naša mala-velika pobeda samo prvi korak i podstrek za one koji nisu novinari".

- Pritisak sa strane je dobrodošao, ali bez otvaranja očiju ovdašnje javnosti, na prvom mestu intelektualaca koji će progovoriti autoritetom struke, svaka akcija na poboljšanju medijske scene u Srbiji je osuđena na propast - kaže Lekić i dodaje:

. Činjenica da je dobar deo svetskih medija ali i međunarodnih esnafskih organizacija registrovao medijski mrak u Srbiji očito je dodatno razjarila ovdašnje hajkače na medije i novinare koji ne dele mišljenje vlasti o režimu koji hara Srbijom. Paušalne ocene, neistiniti osvrti, diskvalifikacije i vređanja kojima pribegavaju mnogi akteri javne scene, od Ljiljane Smajlović, preko Gorana Vesića, do premijerke Ane Brnabić, govore da akcije Grupe za slobodne medije daju rezultate.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
  • 2024 © - vesti online