Petak 13.10.2017.
13:36
Vestionline

Stanje u srpskim medijima alarmantno, stiže međunarodna misija

Tanjug
Premijerka Brnabić smatra da nema objektivnog novinarstva u Srbiji

Brnabić kritikovala novinare u Briselu

Novinarska udruženja osudila su izjavu, a da je stanje u srpskim medijima alarmantno, upozorilo je i Evropsko udruženje novinara. Evropska federacija novinara je odlučila da zbog ugroženih medijskih sloboda u Srbiju pošalje međunarodnu misiju i pozvala Savet Evrope i OEBS da nastave pritisak na Aleksandra Vučića i Vladu Srbije, prenosi NUNS.

Da bi većini srpskih medija više objektivnosti dobro došlo, stav je novinarskih udruženja, opozicije i s vremena na vreme međunarodne zajednice. Da sličan stav deli i premijerka Brnabić, javnost je saznala prilikom njene posete Briselu, kada je evropskim parlamentarcima objasnila kako ona vidi stanje u srpskim medijima.

- Ne vidim da nema istraživačkog novinarstva u Srbiji. Odnosno, sada ima nedostatka istraživačkog novinarstva, ali ne zato što to guši vlada, već ga nema, jer nema objektivnog novinarstva u Srbiji, odnosno jako je malo objektivnih novinara. Vidimo pre da ima nekih koji su veoma naklonjeni Vladi, odnosno medija koji su jako protiv Vlade - rekla je premijerka Brnabić.

I dok novinarska udruženja za medijski mrak krive vlast, Brnabić tvrdi da pritiska vlasti na medije nema i objašnjava da su novinari neobjektivni, jer su isključivo ili za vlast ili protiv vlasti.

Otkrivanje "afere Vulin" razjarilo vlast

- Premijerka ne razume da je suština novinarstva upravo sloboda da se vlast kritikuje - rekao je urednik lista Nedeljnik Veljko Lalić.

- To jeste jedan nastavak politike i sve više te retorike koja dolazi od Vučića, dakle to su ponovljene reči, nije sad ona ništa novo izmislila. Ona je propustila nekoliko dobrih šansi, tu aferu sa Vulinom i razne druge afere, nije pokazala da se ne slaže sa tim - dodaje Lalić.

"Afera Vulin" ili "afera tetka" nastala je po objavljivanju teksta Mreže za istraživanje kriminala i korupcije, u kome se otkriva da je ministar Aleksandar Vulin kupio stan od 200.000 evra novcem koji je navodno dobio od tetke iz Kanade. I to je samo jedna u nizu afera koje su novinari "Krika" obelodanili.

Početkom jula, novinarki redakcije Krika je obijen stan. I dok struka upozorava da je reč o zastrašivanju, zvanična istraga je i dalje u toku i bez rezultata. Sličan status imaju i drugi istražni postupci u brojnim drugim slučajevima pretnji i nasilja nad novinarima. Ubistva Dade Vujasinović, Slavka Ćuruvije i Milana Pantića i dalje su nerazjašnjena.

Ako se javnost ne probudi...

Predsednik NUNS-a Slaviša Lekić, komentarišući dolazak međunarodne komisije, kaže da želi da veruje "da je naša mala-velika pobeda samo prvi korak i podstrek za one koji nisu novinari".

- Pritisak sa strane je dobrodošao, ali bez otvaranja očiju ovdašnje javnosti, na prvom mestu intelektualaca koji će progovoriti autoritetom struke, svaka akcija na poboljšanju medijske scene u Srbiji je osuđena na propast - kaže Lekić i dodaje:

. Činjenica da je dobar deo svetskih medija ali i međunarodnih esnafskih organizacija registrovao medijski mrak u Srbiji očito je dodatno razjarila ovdašnje hajkače na medije i novinare koji ne dele mišljenje vlasti o režimu koji hara Srbijom. Paušalne ocene, neistiniti osvrti, diskvalifikacije i vređanja kojima pribegavaju mnogi akteri javne scene, od Ljiljane Smajlović, preko Gorana Vesića, do premijerke Ane Brnabić, govore da akcije Grupe za slobodne medije daju rezultate.

2024 © - Vesti online