Petak 26. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Nedelja 01.10.2017.
13:33
Vestionline, Tanjug A

Vučić: Neki bi i danas da ulažu u mržnju i smrt

"Sloboda i nezavinost nemaju cenu i obećavam da ćemo ih čuvati bez obzira ne sve pritiske", poručio je danas predsednk Aleksandar Vučić sa komemoracije na spomen obeležju na stratištu u Jajincima.

Tanjug
Aleksandar Vučić drži govor u Jajincima

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić položio je danas venac u Jajincima, gde se održava državna komemorativna svečanost posvećena očuvanju sećanja na više desetina hiljada stradalih u Drugom svetskom ratu. 

Jajinci su bili jedna od najstrašnijih fabrika smrti u Evropi, koja je radila po "strašnoj" rutini: doručak, ručak, večera, spavanje, streljanje - rekao je predsednik.

Podsetio je da su tu dovođeni Srbi, Jevreji, Rimi, svi drugi koji misle drugacije, svakog dana u jame je bacano po 300 ljudi.

- I danas znamo šta je nacizam, zahvaljujući i Jajincima, Jadovnu, Prebilovcima, a to je dugoročno ''investiranje'' u mržnju. Moramo da se sećamo i da se podsećamo na količinu smrti koja je ovde proizvedena - porucio je i dodao da dobro pamtimo, da zaboraviti ne smemo, kao što ne smemo ni stati na putu za bogatiju i srećniju Srbiju.

Kako je rekao, "stojimo ovde i samo nas svest može odvojiti od zastrašujućeg ponavljanja istorije i farse i nekoga ko hoće ponovo da investira u mržnju i smrt".

- Mi hoćemo da investiramo u život i budućnost u dogovore, razmevanje, mir i rad koji taj mir obezbeđuje - rekao je predsednik Srbije.

Državnoj ceremoniji prisustvuju i predsednica Skupštine maja Gojković, premijerka Ana Brnabić, ministri u vladi, predstavnici Srpske pravoslavne crkve, načelnik Generalštaba Vojske Srbije, predstavnici Grada Beograda i opštine Voždovac, diplomatski i vojno-diplomatski predstavnici više od 20 država, predstavnici Nacionalnog saveta romske nacionalne manjine, Saveza jevrejskih opština, Udruženja logoraša, SUBNOR-a Srbije i veliki broj ratnih veterana..

Na komemoraciji su i nekadašnji zatočenici logora smrti u okupiranoj Evropi tokom Drugog svetskog rata, potomci stradalih, predstavnici brojnih ustanova kulture, nauke, obrazovanja i umetnosti, učenici beogradske osnovne škole iz Jajinaca, kao i veliki broj građana Beograda i čitavog niza gradova i mesta u Srbiji.

Nakon ceremonije polaganja venaca, koja će se odvijati uz najviše državne i vojne počasti, velikom broju srpskih i inostranih zvaničnika, kao i okupljenim građanima, obratiće se preživeli ustaškog logora, predsednik Udruženja logoraša i potomaka "Jasenovac" - sistem logora genocida u NDH Slavko Milanović i predsednik Vučić.

Jajinci su najveće mesto stradanja u Drugom svetskom ratu u Srbiji, jer su nacisti od 1941. do 1944. godine na tom mestu ubili više od 60.000 ljudi, Srba i Jevreja, pripadnika Narodnooslobodilačkog pokreta, antifašista i svih onih koji se nisu mirili sa okupacijom zemlje i koji su pružali aktivan otpor okupatoru.

Žrtve su okupatori dovodili iz koncentracionih logora na Banjici i sa Sajmišta.

Veliki memorijalni park u Jajincima u okviru koga se nalazi i spomenik stradalima, otvoren je 20. oktobra 1964. godine, povodom 20. godišnjice ulaska partizanskih snaga u Beograd.

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
  • 2024 © - vesti online