Subota 27. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
3
Ponedeljak 16.11.2015.
10:36
Tanjug A

"Arap nema prednosti nad ne-Arapom, niti ne-Arap nad Arapom!"

Premijer Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da je prvi zadatak svih, posle Pariza, ali i Bejruta, da se zaustavi mržnja i poručio da čitav svet mora da nađe način da se izbori s terorizmom i osigura normalan i bezbedan život svih ljudi, kako onih u Parizu, tako i onih u Siriji.

Tanjug
O Arapu i ne-Arapu

Vučić je, u autorskom tekstu u listu "Alo", citirajući reči proroka Muhameda, istakao da Srbija, kroz koju je prošlo stotine hiljada izbeglica, to pokušava da radi od onog trenutka kada su se, držeći decu i zavežljaje u rukama, na njenim granicama pojavile prve žrtve iste pošasti koja je napala Pariz.

Sve religije u Parizu su bile žrtve terora

 - Nikakva podela na bolje i lošije nije prihvatljiva. Arap nema prednosti nad ne-Arapom niti ne-Arap nad Arapom! Belac nije bolji od crnca niti crnac od belca. Jedino što je važno je bogobojaznost i lični kvalitet. Boja i verovanje ne igraju nikakvu ulogu. Sva ljudska bića su potomci Adema i Adem je, zaista, predak svih njih - citirao je Vučić reči proroka Muhameda izgovorene mnogo pre 26. avgusta 1789. godine i Deklaracije o pravima čoveka i građanina, koja je proklamovala, suštinski, isto - da se "ljudi rađaju i žive slobodno i jednaki u pravima".

Prema rečima srpskog premijera, i te prorokove reči su dokaz da se, pre tri dana, u Parizu, nisu sukobili islam i civilizacijske vrednosti nastale u Francuskoj revoluciji, nego, upravo suprotno, da su tog petka sve religije i sve vrednosti bile žrtve besmislenog terora, oslobođenog svake vere, a najviše one u život, pravdu i jednakost.

- I mislim da je to prva stvar koju, posle najiskrenijeg saučešća žrtvama, Francuskoj i celom svetu, treba danas reći - rekao je Vučić.

Ko širi mržnju, na krvavom je putu

On je dodao da je svako ko pokuša da krivicu za parisku tragediju iskoristi za širenje mržnje prema muslimanima i islamu, na istom, krvavom putu, kao i oni koji su pucali na nedužne ljude u pariskom kambodžanskom restoranu, ili na posetioce koncerta u dvorani Bataklan.

 - Zaustaviti mržnju, to je prvi zadatak, svih nas, posle Pariza, ali i Bejruta. Istovremeno, čitav svet mora da nađe način da se izbori s terorizmom i da osigura normalan i bezbedan život svih ljudi. I onih u Parizu i onih u Siriji - rekao je Vučić.

On je istakao da Srbija, kroz koju je prošlo stotine hiljada izbeglica, to pokušava da radi od onog trenutka kada su se, držeći decu i zavežljaje u rukama, na njenim granicama pojavile prve žrtve iste pošasti koja je napala Pariz.

- Za nas su izbeglice bile upravo to. Žrtve mržnje. I zato smo im pružili svu pomoć i omogućili im da bezbedno i mirno prođu kroz našu zemlju - naveo je premijer. - Zato što mi znamo šta je mržnja i kakve posledice ostavlja. Zato što smo iskusili i platili i sopstvenu i tuđu bezumnost. I zato što ne želimo da nam se to, ikada više, ponovi - podvukao je on

Isti ideali božanskog i prirodnog prava

Vučić je u autorskom tekstu dodao i: "Hoćemo da živimo u normalnoj, pristojnoj i stabilnoj zemlji. Hoćemo da se razumemo i radimo sa susedima, Bošnjacima i muslimanima, i svima ostalima. Da radimo, rastemo, da se ničega ne plašimo i da omogućimo da se nas niko nikada više ne plaši. To je, na kraju, ideal svih religija. I Biblija i Kuran cene život i cene rad u istoj meri kao i sve deklaracije o ljudskim pravima, jednakosti, slobodi i nezavisnosti, nastale krajem 18. veka, u vreme stvaranja novog poretka".

Jedina razlika je u tome, dodao je, što su sloboda i jednakost, pravo na život i rad, u jednom slučaju, deo božanskog, a u drugom - prirodnog prava.

- Mi poštujemo oba. I sve što smo u poslednje, skoro dve godine, radili, bilo je na tom tragu. Sloboda, jednakost, život i rad. Nažalost, neki put nisam siguran da nas je Srbija dobro razumela. I, neki put, izgleda mi da ovde nikakav dobitak ne može da zadovolji bilo koga, nikakav napredak, korak napred, rezultat - primećuje Vučić.

POVEZANE VESTI

Ponedeljak 16.11.2015. 13:24
Слава великом пророку Вучићу. Ко прими Вучића у своје срце имаће повећање пензије од 1,25% и биће му боље за 2 године... Амииииин. Вучићизам је једини пут спасења човековог. Амиииин.
Ponedeljak 16.11.2015. 12:56
Ma je/bo te pedofil muhamed! Eno ceka te u "raju" da odradite jednu turu!
Ponedeljak 16.11.2015. 16:40
Ви уопште не разумете величину речи које је изговорио највећи међу нама.....он је увео нову поделу хомосапиенса. На Арапе и на не-Арапе! Вероватно фасциниран овим првим. Време ће тек показати колико је видовит био наш највољенији вођа и колио су његове речи биле велике!!! Какви Грчки филозофи и математичари, какав Чарлс Дарвин - цивилизација и наука почињу са Ацом пицоустим!!!
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
  • 2024 © - vesti online