Petak 19. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Subota 05.08.2017.
09:31
Vestionline, Tanjug A

Vučić: Srbija danas ima snage da zaštiti svoj narod

"Srbija nigde više na srpskom etničkom prostoru neće dozvoliti zločinačke akcije protiv srpskog naroda, kakva je bila operacija "Oluja", rekao je Vučić u obraćanju na obeležavanju Dana sećanja na sve stradale i prognane Srbe u oružanoj akciji Oluja.

Tanjug
Aleksandar Vučić odao počast stradalima i pozdravio Srbe u RS

- Nijednu više "Oluju", nikada više srpski narod neće dozvoliti. Nemamo više pravo da gubimo glave. Nikome ne pretimo, ali ne dajemo nikome da nekažnjeno ubija Srbe. To je politika Srbije - rekao je Vučić.

On je ukazao da Srbija želi mir, saradnju sa svima o svim otvorenim pitanjima.

- Ne znam da li današnja Hrvatska ima snage da se suoči sa rezultatom "Oluje", ali zato Srbija ima snage da čitav svet svake godine podseća, kao što danas ima snage da zaštiti svoj narod i ne dozvoli progone - poručuje srpski predsednik. 

"Oluja" je, kaže, zločin "grozan i strašan", ali su danas Srbi digli glavu, Srbi žele budućnost i mir, ali nikada i nikome neće dozvoliti da ih ponižava. 

On je rekao da je danas, 22 godine od stradanja Srba iz Krajine, istovremeno i tužan i ponosan.

- Tužan sam i ponosan istovremeno, jer ne postoji čovek koji poseduje išta srpsko u sebi a da nije tužan 4. avgusta svake godine. Ali, kad vidim koliko nas večeras na miran način, dostojanstveno, bez želje za osvetom i odmazdom, bez ružnih reči, obeležava taj dan - ponosan sam na rod kojem pripadam, u nadi da ćemo moći da oprostimo, a da zaboravimo ne možemo, niti smemo, niti hoćemo - rekao je Vučić.

Srbi su, podseća, 1995. izgubili mnogo, kuće, sela, ljude koji su "ubijeni samo zbog toga jer su časno nosili srpsko ime i prezime", ali su Srbi iz tih krajeva doneli sa sobom i veliku ljubav, ne samo prema Krajini, nego i prema Srbiji.

- Dobrodošli  još jednom i uvek u vašu Srbiju, dragi Krajšnici! - poručio im je on i primetio da tu ima "nešto čudno i neočekivano":

"Ni za koga na svetu Srbija nije bila toliko lepa kao Srbima Krajišnicima. Ona je njima više od najskuplje reči. Srbija je za junačke Krajišnike više od života. Kao što su ćutanje i nepokor starca Vukašina u Jasenovcu bili skuplji i vredniji od svakog ustaškog noža, kojima su Srbima odsecane uši i nosevi tako je Srbija uvek znažnija od svega drugog - ođekivalo je u ušima Krajišnika, a njene lepote i fatalna privlačnost bile su veće od svega što u svetu postoji. Ne zato što je Srbija bogatija i lepša, već zato što je Krajišnici toliko vole da rečima do danas to niko nije mogao da opiše..". 

Srbi ne zaboravljaju

Vučić upozorava da je zločin "težak i grozan" od pre 22 godine meren različtim merama.

- Neki su lili suze radosnice i pevali pobedničke pesme kopirajući ih još iz perioda nacističkih uspeha s početka Drugog svetskog rata, dok su se drugi, a to smo mi Srbi, našli u čudu političkih poraza, ličnog i političkog sebičluka, u kojem nismo smeli ni da govorimo o patnji našeg naroda, strašnom stradanju, jer bi nam to neko spolja zamerio. Danas ponosan sam što smo ovde zajedno, svi iz Srpske, svi iz Srbije koji o nečemu odlučujemo i što ne damo da se bol Krajišnika zaboravi. Digli smo glavu, nećemo sukobe, hoćemo mir i buducnost  ali ne damo niti ćemo ikome dati  da nas bilo kad ponižava - rekao je on.

Predsednik Srbije je podvukao da je selo Grubori kod Kistanja, zaseok koga više nema na mapi, u istoriji, nema ni kuća ni ljudi...To selo je, kaže, mera koja pokazuje šta se desilo. 

- Sve što je živelo u Gruborima 1995. godine je pobijeno, sve uništeno, sve spaljeno...a svi su imali više od 60 godina. Kakve su pretenzije oni mogli imati, krunili su kukuruz... - rekao je Vučić i dodao da je starica rođena 1905. spaljena, starac rođen 1930. ubijen sa 14 uboda bajonetom, rođen 1915. godine sa 4 metaka u telu...

Vučić je rekao da su uz pomoć stranih instruktora sedam do osam puta brojniji i 10 puta opremljeniji oslobodili "do temelja i temeljno" i Grubore i druga mesta. 

On je podsetio da je 1936 godine u Hrvatskoj živelo 1.200.000 Srba, a da ih je sada 180.000 hiljada. 

Predsednik Srbije je ocenio da je u pitanju čitav jedan proces od 70 godina i upitao kada krenu u Hrvatskoj da slave koji tačno deo tog 70-o godišnjeg procesa slave. 

Izneo je i podatke o razmerama pogroma, 24. 752 uništene kuće, 410 zanatskih, 211 ugostiteljskih objekata, 172 zadružna doma, 56 zdravstvenih stanica. . . 

On je dodao da o tome da cilj nije bio samo fizički enstanak Srtba govori i uništenih i oštećenih 78 pravoslavnih crkava, 920 spomenika, 181 groblje, opljačkano i oštećeno 29 muzeja. . . 

Kako je rekao, neka sada bar Srbima vrate električnu energiju, onos sto je Srbin iz Like u prošlom veku podario svetu. 

Vucić je ukazao da Srbi opet imaju glas koji se čuje i poštuje i podsetiće ceo svet na strašne zločine, na bombardovanje civila 7. avgusta "kada su već ostvarili cilj" iz čiste obesti i ubili sedam civila od kojih četvoro dece. 

- Iza planski organizovane i dugo pripremane zločinačke akcije ostali su pustoš i strah. Imali su direktnu vojnu i logističku podršku zapadnih sila i NATO - rekao je Vučić. 

"Ne gradi se država na suzama svojih građana", upozorio je Vučić i dodao da je  tada nastavljeno nešto sto je započeto u Drugom svetskom ratu.

Ipak, kaže predsednik, moramo i da razgovaramo.

- Moramo da razgovaramo jedni sa drugima, ili ćemo u protivnom izgubiti svi i to nema veze sa zaboravom - rekao je Vučić.

Kako je rekao, tražimo da se Grubora sećaju svi.  

- Njih se moramo i možemo sećati i moramo a tražićemo to od drugih "koji su ih tako temeljno oslobodili" i to seoce tako "lepo"  izbrisali sa svih mapa - rekao je on. 

Vučić je poručio da ćemo odavati poštu i Gruborima, i malom Jovici i svoj drugoj deci "i ne stidim se da to kažem i našim junacima, veteranima, kojih smo se stideli godinama, onim najboljim među nama". 

- Odavaćemo im poštu svakog avgusta ponosno i dostojanstveno kao večeras, da bi njihovi naslednici ovde i danas bili sigurni i da više niko nikada ih neće terati sa njihovih ognjišta. Neka je slava svim Srbima ubijenim samo zato što su Srbi, svim žrtavama pogroma, živela Srbija, Republika Srpska - zaključio je Vučić. 

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
  • 2024 © - vesti online