Četvrtak 2. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Sreda 02.08.2017.
00:55
J. L. Petković - Vesti A

Kosovski borci džihada (8): I Srbija deo kalifata

U svim planovima Islamske države Srbija je viđena kao deo kalifata. Ideja im je da na celoj teritoriji Balkana žive "pravoverni muslimani", onako kako oni vide islam.

EPA/Kushtrim Ternava
Islamski radikalizam biće teško iskoreniti na Kosovu

To što našu državu stavljaju kao deo globalnog kalifata je ozbiljan problem i za Srbe kao zajednicu na Kosovu i Metohiji i za srpski narod u celini, ocenjuje za "Vesti" Zoran Dragišić, analitičar i profesor Fakulteta bezbednosti u Beogradu.

Kada je pre tri godine ISIS proglasio kalifat (političko jedinstvo i vođstvo islamskog sveta), odnosno islamsku državu na teritorijama u Iraku i Siriji, objavio je i petogodišnji plan za globalnu dominaciju. Putem društvenih mreža distribuirana je karta sveta, a crnom bojom obojena teritorija koju nameravaju da osvoje i na njima sprovedu stroge šerijatske zakone. Osim Srbije i drugih država Balkana, obuhvaćene su i Austrija, Mađarska, deo Ukrajine, Španija, Bliski istok, severna Afrika i veliko područje Azije.

Sa Kosova u Siriju je prema zvaničnim podacima kosovske policije u ratove u Siriji otišlo oko 300 ljudi, a vratilo se 117. Koliko su oni opasni?

- U ovom trenutku nisu dovoljno jaki da naprave kalifat, nisu toliko snažni da bi mogli da ostvare maksimalističke ciljeve, ali su veoma opasni i situacija je dosta ozbiljna. Mogu da izvrše terorističke napade, mogu da naprave dosta zla. Opasnosti ima i te kako za Srbe, ali su oni u ovom trenutku usmereni na Albance koji ne misle isto kao i oni - zaključuje Dragišić.

Ekstremizam

Kosovo ima oko 1,8 miliona stanovnika, a više od 90 odsto je islamske veroispovesti. Istraživanja ukazuju da društvo na Kosovu postaje sve religioznije, a anketa UNDP iz 2014. da svaki treći stanovnik veruje da postoji mogućnost da Kosovo postane meta terorista, a svaki sedmi da su povratnici ratišta potencijalna pretnja. Oko 19 odsto ispitanika je prijavilo da imaju prijatelja ili poznanika koji im je direktno prišao sa ciljem da ih radikalizuje.
 

U jednoj od akcija hapšenja osoba osumnjičenih za vrbovanje za priključivanje terorističkim organizacijama i radikalizaciju uhapšen je i političar Faud Ramići. Međutim, on nije jedini kosovski političar za koga se smatra da je blagonaklono gledao na radikalizaciju. Dragišić ocenjuje da "islamska država i ekstremisti nisu saveznici nikome na političkoj sceni, jer je njihova doktrina kalifat".

- Na Kosovu će to biti akutni problem koji će tinjati decenijama, jer se islamski radikalizam relativno lako primio i biće ga teško očistiti - zaključuje on.

SUTRA -  Kosovski borci džihada (9): Platforma za pregovore

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
  • 2024 © - vesti online