Petak 19. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
1
Sreda 05.07.2017.
20:11
Lj. Ivanović - Vesti A

Podrška štrajku iz Italije

Generalni štajk oko 2.000 "plavih kragni" ili 90 odsto radnika Fijat Krajsler automobili Srbija počeo je prošlog utorka, posle dva dana jednočasovnog protesta upozorenja. Oko 2.000 radnika FCA započelo je štrajk u utorak i traže povećanje bruto osnovice zarade na 50.000 dinara, reorganizaciju u cilju rasterećenja, isplatu bonusa efikasnosti i naknadu troškova prevoza kad nema javnog prevoza u Kragujevcu.

EPA/Nemanja Pančić
Fijat možda slomi srpsku privredu

Protest je održan zbog toga što poslodavac odbija da pregovara o povećanju zarada. Predsednik Štrajkačkog odbora Zoran Marković rekao je da su se predstavnici sindikata obratili radnicima, a prvi put je održano i opšteradničko veselje uz muziku i kolo.

- Mi smo pružili ruku za pregovorom, ali je možda naša radnička ruka pljava pa predstavnici kompanije ne žele da je prihvate - rekao je Marković novinarima.

On je istakao da su dobili podršku predstavnika sindikata Fijata iz Italije koji je ocenio da je muka evropskog sindikata i sindikata iz Italije da radnik mora da protestuje zbog malih plata. Zarada u Srbiji je prema oceni italijanskog sindikata "jedan i po ručak u ekskluzivnijem restoranu u Italiji".

Podrška kragujevačkim radnicima stigla je i od sindikata fabrike Volvo iz Švedske i sindikata iz Slovenije i regiona. Marković je rekao da država, iako je suvlasnik trećine fabrike, dozvoljava Fijatu da krši propise Srbije. Zbog štrajka u Fijatu većina kooperanata te kompanije je prema njegovim rečima prekinula proizvodnju i to je razlog više da država i lokalne zajednice pomognu u pregovorima oko zahteva za većim zaradama.

Fijat je trebalo dnevno da proizvede 440 vozila, po 220 u smeni, što znači da je do sada "gubitak 2.200 automobila". Marković je rekao da su radnici odlučni da radikalnije štrajkuju, iako ih je poslodavac upozorio da se drže zakona, a sam ga ne poštuje.

Čadež: Skupo će nas koštati

Predsednik Privredne komore Srbije Marko Čadež izrazio je nadu da će radnici Fijata koji štrajkuju i rukovodstvo kompanije postići dogovor jer, kako je istakao, ta obustava proizvodnje ostavlja posledice po celu ekonomiju države.
- Ako proizvodnja stoji, proizvodnja jednog od našeg najvećeg izvoznika, onda to za celu ekonomiju ne može da bude dobro. Fijat nije samo Fijat, nisu to samo radnici u fabrici, to je čitava dobavljačka industrija auto-delova i različitih dobara i usluga koji su vezani za taj veliki sistem. I to je povezan lanac - rekao je Čadež.

POVEZANE VESTI

Sreda 05.07.2017. 21:31
Samo vi štrajkujte,jer vam je od obećanog posla jedino štrajk ostao Nažalost!
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
  • 2024 © - vesti online