Sreda 24. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Četvrtak 27.07.2017.
18:33
Đ. Barović - Vesti A

Sindikat slagao radnike?

Prekid štrajka u kragujevačkom Fijatu, vratio je za mašine oko 2.000 radnika, ali ipak nije smirio sukob između dva, reprezentativna sindikata u ovoj fabrici, Samostalnog i sindikata Nezavisnost.

Tanjug
Kompromis nezadovoljnih: Fijat ostaje tri godine u Srbiji

Više se i ne zna ko koga i zbog čega optužuje za prevaru, a tome je dodatno kumovalo i saopštenje Vlade Srbije o postignutom sporazumu između rukovodstva Fijata i štrajkača u kome je obelodanjena znatno manja cifra povećanja zarada od one sa kojom izlazi u javnost predsednik Štrajkačkog odbora Zoran Marković.

Naime, u vladinom saopštenju je naznačeno da je zarada usklađena sa projektovanom inflacijom i da iznosi ukupno 6, 7 procenata, a sindikalne vođe su radnike obavestile da je povećanje od 9,54 odsto.

Pritom, predsednik sindikata Nezavisnost, Zoran Stanić izneo je tvrdnju da će radnicima zapravo u avgustu povećanje biti od svega 2,2 posto.

- To je čak manje od onoga što je Fijat nudio radnicima pre štrajka, a to je povećanje od tri odsto - tvrdi Stanić.

Zoran Marković, jedan od potpisnika sporazuma i predstavnik Samostalnog sindikata to oštro demantuje.

- Znam valjda šta sam potpisao i koliko je povećanje - kaže za "Vesti" Marković.

- Bazna osnova je u ovom trenutku 38.500 bruto i od 1. avgusta se uvećava za 3,15 odsto, a ta igra cifara i procenata može da bude zbunjujuća samo za nekoga ko ne radi u Fijatu. Onaj ko to ne zna, a radi u Fijatu morao bi pod hitno da potraži stručnu medicinsku pomoć, a postoje tri nivoa i stepena pregleda i zbrinjavanja - ironično ističe Marković i objašnjava da će ukupno povećanje zarada radnici osetiti tek u januarskoj zaradi koja će biti veća za 3.750 dinara, odnosno ravno 31 evro.

Bez štrajka do 2020. godine

I dok se mediji u Srbiji bliski vlasti nadmeću u hvalospevima da se Fijat obavezao da najmanje naredne tri godine neće napuštati Kragujevac, dotle je nezapaženo prošla informacija da se Štajkački odbor obavezao da naredne tri godine neće ulaziti u štrajk. Marković kaže da je tačno da je to potpisao, ali da su Ustav, zakon o štrajku Srbije i kolektivni ugovor koji važi do 10. decembra ipak "stariji".
- Tek kada budemo potpisivali novi Kolektivni ugovor ta stavka može biti ubačena, ali ne znači i da hoće - precizira Marković.

Doduše, u Sindikatu Nezavisnost na to odgovaraju da je sporazum "bruka i sramota".
"Radnici su ljuti, osećaju se prevarenim i poniženim", tvrdi predsednik sindikata Nezavisnost Zoran Stanić koji je najavio i tužbu protiv svojih kolega iz Samostalnog sindikata, jer su, po njemu, radnici dobili "takve uslove da će biti Fijatovi robovi". Na pitanje "Vesti" ko je ovim štrajkom u Fijatu dobio, a ko izgubio, Marković odgovara da to što ni radnici ni poslovodstvo nisu zadovoljni, govori da je postignut kompromis.

- Svi su zaboravili da je nama prvi uslov bilo poboljšanje uslova rada jer zaslugom "srednjeg menadžmenta" ukidanjem noćne smene, obim posla nije bio dobro preraspoređen, pa su radnici obavljali mnogo više zaduženja nego što su realno mogli da postignu. Nama su plate bile tek na četvrtom mestu, a onda ih je neko, iz svog razloga, "imenovao" kao naš glavni zahtev - ističe Marković.

Čekajući novi model

Konsultant za investicije u Razvojnoj agenciji Srbije Jovan Miljković kaže za "Informer" da je potpisivanje ugovora znak da se situacija u fabrici stabilizuje i da će proizvodnja autombila u Fijatu biti nastavljena, što je veoma značajno za našu privredu.
- Pošto je došlo do dogovora na duži vremenski period, ovo sigurno znači da će se proizvodnja nastaviti i da će se Fijat truditi da se još bolje pozicionira kod nas, ali i na globalnom tržištu automobila. Takođe, moguće je i da će se raditi novi modeli, ali to zavisi od industrijske politike i nekih dugoročnih planova - ističe Miljković.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
  • 2024 © - vesti online