Sreda 24. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Petak 30.06.2017.
18:05
D. Dekić - Vesti A

Izbrisano rasejanje

Bivši predsednik skupštinskog Odbora za dijasporu i Srbe u regionu Janko Veselinović smatra da nije slučajnost što Ana Brnabić u ne baš kratkom ekspozeu nije ni pomenula rasejanje.

A. Čukić
Janko Veselinović

- Očito je reč o kontinuitetu odnosa prema našim ljudima van zemlje jer se sa ministarstva za dijasporu spalo na jednu minornu upravu koja već tri godine radi bez direktora. Ta činjenica je dovoljna da se vidi u kojoj je sferi interesovanja Aleksandra Vučića naše rasejanje. Zato verujem da je mandatarki i rečeno da ne pominje Srbe van Srbije, jer ne treba da budu tema za javnost - kaže Veselinović za "Vesti".

On smatra da je srpska dijaspora kao potencijalni stub nacionalne politike dokaz anacionalnosti prvog čoveka u Srbiji.

- Predsednik države bi da se dokazuje u svetu, da ne brine o Srbima u regionu, ali i ostalima koji žive širom planete do Vašingtona. Očito u ovoj najavljenoj kompjuterizaciji, taj čip više nema i oni su mu izbrisana kategorija - zaključio je Veselinović.

Po uzoru na komšije

Lider Demokratske stranke Dragan Šutanovac kaže da to što se, nažalost, Brnabićeva uopšte nije bavila dijasporom u ekspozeu, jasno govori o odnosu vlade kontinuiteta prema našim ljudima u inostranstvu.

- O odnosu sa dijasporom možemo mnogo da naučimo od brojnih zemalja u svetu, ali i iz regiona. Vlada mora da shvati da svaki građanin Srbije i svako ko potiče odavde može da bude najbolji ambasador naše zemlje - kaže Šutanovac za "Vesti".

Poslanik Nove Srbije Miroslav Markičević kaže da je Brnabićeva preskočila i druge važne teme, a da je, kako ističe, jedva pomenula Kosovo i Metohiju.

- Predsednik Srbije koji joj je dao premijerski mandat je inače i rekao da će se ona baviti samo ekonomijom, mada ne znamo kako ako je vodila Ministarstvo državne uprave i lokalne samouprave, a lokal širom Srbije duguje prema navodima Fiskalnog saveta milijardu evra - kaže naš sagovornik.

On smatra da će Srbija sa Brnabićevom nastaviti da daje subvencije strancima koje su već dostigle sumu koju duguje lokalna samouprava.

- Zar nije bilo bolje da se vlast dogovara sa našim ljudima iz rasejanja koji bi, uveren sam, prihvatili da ulažu u domovinu za mnogo manje novca od onog koji se daje strancima - objašnjava Markičević, kako navodi, dokaz da vlast praktično ne računa na Srbe izvan Srbije.

Divlji oteraše pitome

Janko Veselinović je uveren da nije slučajnost što je bivši predsednik Srbije Tomislav Nikolić koji treba da se bavi odnosima sa Rusijom i Kinom dobio prostor baš u Upravi za dijasporu.

- Verovatno mu je rečeno idi tamo, jer jednog dana ih možda i ugasimo - tumači Veselinović ovaj potez vlasti.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
  • 2024 © - vesti online