Petak 29. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Subota 17.06.2017.
12:56
n1info.com, Vestionline A

Srbiju čeka period izjašnjavanja - Zapad ili Rusija

Na Srbiju kulturološki i tradicionalno veći uticaj ima Rusija, dok je politički uticaj Zapada jači, međutim pred Beogradom je period izjašnjavanja, ocenili su učesnici predstojećeg skupa o Rusiji i zapadnom Balkanu.

A. Čukić
Dušan Janjić smatra da za Srbiju sledi period odluke "biti il' ne biti"

Predsednik Foruma za etničke odnose Dušan Janjić ocenio je da Srbiju "čeka period izjašnjavanja", dodajući da će to biti glavna odlika 2017. i 2018. godine. 

- Čuli smo javne poruke Zapada da Srbija mora da smanji broj vojnih aktivnosti sa Rusijom i da se opredeli da li želi da sledi spoljnu politiku EU, a iste poruke dolaze i iz Rusije - rekao je Janjić. 

Predsednik Foruma za etničke odnose je ocenio da će Rusija pojačavati prisustvo gde god može, "naročito preko vojske i obaveštajne zajednice".

O uticaju Zapada i Rusije na Srbiju, Janjić je kazao da postoje brojne nevladine organizacije koje se definišu kao proruske, ili organizacije koje je "Rusija čak i napravila", i to je očigledno model koji je Moskva prenela sa Zapada. 

- Kada pogledate investicije, sa izuzetkom dve ili tri u energetskom sektoru, možemo reći da je ekonomska saradnja i investicije za razvoj uglavnom stužu sa Zapada, odnosno EU - izjavio je Janjić.

Član predsedništva Saveta za međunarodne odnose pri Predsedništvu Rusije Antonijevič Bezpaljko Bogdan ocenio je da "veći pritisak na Srbiju dolazi iz EU i Vašingtona nego iz Rusije".

On je dodao da bi Srbija članstvom u EU izgubila samostalnost i suverenitet, ali i, kako je rekao, "kulturu, jezik i književnost".

O situaciji na Kosovu i na Krimu, zvaničnik iz Rusije je rekao da su u pitanju "dupli standardi" Zapada, dodajući da je u Ukrajini bio referendum, dok se to nije dogodilo u slučaju Kosova. 

Profesorka i zamenica dekana Fakulteta za svetsku ekonomiju i međunarodnu politiku u Moskvi Ekatarina Entina rekla je da je u birokratskom i ekonomskom smislu "nažalost naravno veći uticaj Zapada na Srbiju", ali i u političkom zbog evrointegracija. 

- Rusi međutim imaju veći uticaj na srpski narod i to je naša snaga - rekla je Entina.

Profesorka iz Rusije je kazala da su evrointegracije izbor Srbije, da je Rusija gledala tu zemlju kao mogućeg partnera u Evropi, ali da su se "stvari pogoršale kada je započeta konfrontacija Zapada i Rusije". 

Ekatarina Entina je rekla da je Srbija dobila mogućnost da uđe na rusko tržište pošto 2014. godine nije uvela sankcije Rusiji, dodajući da je za tri godine "pojačano prisustvo proizvoda" i da je to dobro za srpsku ekonomiju. 

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
  • 2024 © - vesti online