Petak 29. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Četvrtak 15.06.2017.
00:22
N. Jokić - Vesti A

Industrija nam truje decu, dok države ćute (3): Trećem svetu prodaju otrov

U Francuskoj i drugim zemljama EU lekare sve više zabrinjava pojava preranog ulaska u pubertet. Reč je o devojčicama koje su tek napunile osam godina i dečacima u uzrastu od devet godina. Jedan od uzroka su hormonski ometači koji se nalaze u prehrambenoj ambalaži, plastičnom i teflonskom posuđu, kozmetici, pelenama, pecticidima...

pixabay.com
Pesticidi su zlo: Otrovom na biljne bolesti i štetočine, ali i na ljude

Uprkos pritisku lekara, javnosti, pa i Evropskog parlamenta, vlade države EU ne mogu skoro čitavu deceniju da se slože oko zabrane upotrebe hormonskih ometača. Ključni razlog je jasan: zabrana sveprisutne plastike i štetnih sastojaka u našem svakodnevnom životu nanela bi ogromne gubitke krupnoj industriji. Dok industrija ne nađe načina da svoj otrov proda negde drugde, nema govora da će pristati na zabranu svojih proizvoda i na gubljenje profita.

Industrija nam truje decu, dok države ćute:

(1) Uzbuna zbog preranog puberteta

(2) Izbacite plastiku i teflon!

Alarmantan izveštaj

Švajcarska nevladina organizacija Pablik aj objavila je ovih dana izveštaj - "bombu" koji pokazuje da ta evropska država izvozi u zemlje trećeg sveta opasne pesticide "atrazin" i "parakat", koji su - naravno - zabranjeni na njenoj teritoriji.

Atrazin je hormonski ometač koji oštećuje reproduktivne organe i povećava mogućnost obolevanja od kancera. Parakat se vezuje za hronična oboljenja, među kojima je i Parkinsonova bolest. Između 2012. i 2016. godine švajcarski proizvođači izvozili su ove opasne materije u Argentinu, Brazil, Kamerun, Kinu, Indiju, Pakistan, Peru, Tajland. Na listi su i Obala Slonovače, Etiopija, Benin, Mali, Sudan...

Kad se zna da u ovim delovima sveta i deca često rade u poljoprivredi pomažući starijima, jasnije su razmere zločina krupne industrije i njenih pokrovitelja iz EU. Sasvim je izvesno da u siromašnom svetu neće biti sprovedene skupe epidemiološke studije o uticaju hormonskih ometača na decu i tako dokaže šta radi krupna industrija iz razvijenog sveta.

Poslanica prozvala vladu

I druge razvijene zemlje, poput Francuske, Holandije, Belgije, Italije, Španije, čije vlade rado dele lekcije o ljudskim pravima, ne zaostaju za Švajcarskom. Kako pokazuju podaci Evropske agencije za hemijske proizvode, Francuska je izvozila zabranjene materije uglavnom u zemlje Afrike i Azije (u Kinu, Azerbejdžan, Pakistan, Sudan, Ukrajinu, ali i u susednu Švajcarsku).

U poslednjih 12 godina zabeleženo je skoro 150 izvoznih ugovora.
Švajcarska i zemlje EU tako gaze konvenciju iz Bazela čiji su potpisnici, a koje zabranjuju izvoz opasnih materija u zemlje koje su takođe potpisale konvenciju. Liza Macone, poslanica zelenih u švajcarskom parlamentu, uputila je zato ovih dana zahtev konfederalnoj vladi u Bernu da objasni izvoz toksičnih materija u treći svet i kršenje konvencija o ljudskim pravima čiji je potpisnik.

Sutra - Industrija nam truje decu, dok države ćute (4): Hormoni lete kao baloni

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
  • 2024 © - vesti online