Četvrtak 15.06.2017.
00:22
N. Jokić - Vesti

Industrija nam truje decu, dok države ćute (3): Trećem svetu prodaju otrov

pixabay.com
Pesticidi su zlo: Otrovom na biljne bolesti i štetočine, ali i na ljude

Uprkos pritisku lekara, javnosti, pa i Evropskog parlamenta, vlade države EU ne mogu skoro čitavu deceniju da se slože oko zabrane upotrebe hormonskih ometača. Ključni razlog je jasan: zabrana sveprisutne plastike i štetnih sastojaka u našem svakodnevnom životu nanela bi ogromne gubitke krupnoj industriji. Dok industrija ne nađe načina da svoj otrov proda negde drugde, nema govora da će pristati na zabranu svojih proizvoda i na gubljenje profita.

Industrija nam truje decu, dok države ćute:

(1) Uzbuna zbog preranog puberteta

(2) Izbacite plastiku i teflon!

Alarmantan izveštaj

Švajcarska nevladina organizacija Pablik aj objavila je ovih dana izveštaj - "bombu" koji pokazuje da ta evropska država izvozi u zemlje trećeg sveta opasne pesticide "atrazin" i "parakat", koji su - naravno - zabranjeni na njenoj teritoriji.

Atrazin je hormonski ometač koji oštećuje reproduktivne organe i povećava mogućnost obolevanja od kancera. Parakat se vezuje za hronična oboljenja, među kojima je i Parkinsonova bolest. Između 2012. i 2016. godine švajcarski proizvođači izvozili su ove opasne materije u Argentinu, Brazil, Kamerun, Kinu, Indiju, Pakistan, Peru, Tajland. Na listi su i Obala Slonovače, Etiopija, Benin, Mali, Sudan...

Kad se zna da u ovim delovima sveta i deca često rade u poljoprivredi pomažući starijima, jasnije su razmere zločina krupne industrije i njenih pokrovitelja iz EU. Sasvim je izvesno da u siromašnom svetu neće biti sprovedene skupe epidemiološke studije o uticaju hormonskih ometača na decu i tako dokaže šta radi krupna industrija iz razvijenog sveta.

Poslanica prozvala vladu

I druge razvijene zemlje, poput Francuske, Holandije, Belgije, Italije, Španije, čije vlade rado dele lekcije o ljudskim pravima, ne zaostaju za Švajcarskom. Kako pokazuju podaci Evropske agencije za hemijske proizvode, Francuska je izvozila zabranjene materije uglavnom u zemlje Afrike i Azije (u Kinu, Azerbejdžan, Pakistan, Sudan, Ukrajinu, ali i u susednu Švajcarsku).

U poslednjih 12 godina zabeleženo je skoro 150 izvoznih ugovora.
Švajcarska i zemlje EU tako gaze konvenciju iz Bazela čiji su potpisnici, a koje zabranjuju izvoz opasnih materija u zemlje koje su takođe potpisale konvenciju. Liza Macone, poslanica zelenih u švajcarskom parlamentu, uputila je zato ovih dana zahtev konfederalnoj vladi u Bernu da objasni izvoz toksičnih materija u treći svet i kršenje konvencija o ljudskim pravima čiji je potpisnik.

Sutra - Industrija nam truje decu, dok države ćute (4): Hormoni lete kao baloni

2022 © - Vesti online