Četvrtak 18. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Sreda 14.06.2017.
00:22
N. Jokić - Vesti A

Industrija nam truje decu, dok države ćute (2): Izbacite plastiku i teflon!

U Francuskoj lekari zvone na uzbunu - sve više devojčica ulazi u pubertet već sa sedam ili osam godina, a dečaci sa devet godina. Jedan od razloga su, kažu stručnjaci, hormonski ometači - materije prisutne u plastičnim ambalažama za hranu i vodu, u odeći, u kozmetici - kremama, šamponima, farbi za kosu, kao i u hrani gajenoj uz upotrebu pesticida.

pixabay.com
Aplikacija u pametnom telefonu daje objašnjenje

Posledice su teške i dugoročne. "Pođite već od toga da dete psihološki nije spremno da vidi svoje izmenjeno telo. To je složeno čak i kada dete uđe normalno u pubertet, a kamoli kada se to dogodi u osmoj godini", objašnjava francuska lekarka Kristin Baroa. Osim toga, devojčice kojima telo počinje veoma rano da se razvija, postaju predmet ismevanja vršnjaka i prolaze kroz velike psihološke teškoće i pate zbog toga.

Najteže trudnicama i mališanima

Industrija nam truje decu, dok države ćute:

1. Uzbuna zbog preranog puberteta

Trovanju hormonskim ometačima izloženi su svi, ali su najosetljivije trudnice i deca. Studija francuskog ministarstva zdravlja pokazala je da su kod 99,6 odsto ispitanih trudnica pronađeni tragovi ftalata koji potiču od prehrambenih ambalaža, kozmetike, boja, pesticida... Bisfenol A nađen je kod 70 odsto trudnica. Ova materija koja se upotrebljava u proizvodnji nekih plastičnih materijala delimično je zabranjena 2010. godine. Druge materije, kao dioksini i polihlorobifenili (PCB) su zabranjene, ali dugo opstaju u životnoj sredini.

Stotinak naučnika potpisalo je tekst objavljen prošle godine u pariskom dnevniku "Mond" u kome se EU optužuje za saučesništvo sa krupnom industrijom i odugovlačenje donošenja zakona o zabrani hormonskih ometača.

Udruženje potrošača Francuske primilo je brojne žalbe građana koji kažu da ne znaju da raspoznaju koji su sastojci na etiketama kozmetičkih proizvoda štetni, a koji nisu. Udruženje je zato u saradnji sa "Oficinea", proizvođačem organske kozmetike bez sastojaka naftnog porekla, proizvelo besplatnu aplikaciju "Clean Beauty" za pametne telefone. Čim potrošač unese ime sastojka, na ekranu mu se pojavi objašnjenje sa odrednicom da li je reč o hormonskom ometaču ili alergenu.

Samo bez pesticida

Francusko udruženje Lekari upozoravaju preporučuje mladim bračnim parovima da plastično posuđe zamene staklenim. Na listi preporuka zatim sledi savet da se iz upotrebe izbaci posuđe sa teflonom, decenijama u širokoj upotrebi jer sprečava zagorevanje hrane.

Crna lista

Francuska unija potrošača objavila je lane spisak od 185 proizvoda, od kojih čak 100 sadrže hormonske ometače.
- Zašto se štetni filteri UV, koji se obično nalaze u kremama za sunčanje, nalaze i u kolonjskoj vodi, sredstvima za skidanje šminke i slično? - pita unija potrošača.
Najveće kozmetičke marke su kritikovane jer im proizvodi sadrže parabene: roc, loreal. Higijenske maramice za bebe miksa, nivea, pampers sadrže konzervator koji je otrovan za jetru i krv. Etikete "hipoalergenski proizvod" ne znače ništa, upozorava Unija potrošača.

"Gledajte da jedete sveže voće i povrće koje nije gajeno uz upotrebu pesticida", piše dalje. Iz kuće i iz bašte izbacite sve pesticide i herbicide. Ograničite koliko god možete upotrebu proizvoda za održavanje kuhinje i sanitarija - možete lako da ih zamenite jeftinijim rešenjima kao što su upotreba belog sirćeta, sode bikarbone i crnog sapuna.

Ukratko, vratite se koliko god je moguće u vreme vaših prababa, prirodnom sapunu i vodi i bacite namirisane maramice za bebe, kao i ostale hemijske pronalaske koji su važili za simbol civilizacije i blagostanja, ali to više definitivno nisu.

SUTRA - Industrija nam truje decu, dok države ćute (3):Trećem svetu prodaju otrov

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
  • 2024 © - vesti online