Četvrtak 18. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Sreda 24.05.2017.
18:44
J. L. Petković - Vesti A

Ucene i pretnje za šaku glasova

Vlada Srbije čini sve da cementira poziciju Srpske liste na predstojećim kosovskim izborima. Ogromna energija se troši na obračun sa političkim protivnicima sa drugih šest lista, pa je kosovska izborna komisija zasuta zahtevima za povlačenje kandidature za poslanike iz partija Nenada Rašića, Aleksandra Jablanovića i Slobodana Petrovića.

Tanjug
Svim silama do 10 poslaničkih mesta: Srpska lista

Predsednik Progresivne demokratske stranke Nenad Rašić kaže da je ovakav ishod i normalan jer ljudi "pokleknu pod pritiscima". Slobodan Petrović, predsednik Samostalne liberalne stranke, dodaje da je takvo ponašanje očekivano, ali "van svake pameti".

- Preti se ljudima koji su zaposleni u institucijama u srpskim školama i zdravstvu, dolaze kod njih sa iskucanim izjavama da povlače kandidaturu ili će ostati bez posla. Ti koji im prete, za lične potrebe, zloupotrebljavaju ime predsednika Vučića i poziciju koju im je poverila Vlada Srbije. Ovo nije prvi put da se tako nešto dešava, ali je najbrutalnije. Siguran sam da je predsednik Vučić predsednik svih Srba i da ne stoji iza pretnji. Mi smo svi Srbi, a sada je udario Srbin na Srbina - kaže za "Vesti" Petrović.

Premijer i izabrani predsednik Vučić tvrdi da se vodi kampanja uzimanja poslanika Srpskoj listi kako bi se formirala Vojska Kosova, a Petrović podseća da je upravo njegova Samostalna liberalna stranka 2014. srušila kosovsku vladu jer nije htela da glasa za vojsku. Srpska lista je formirana tek nakon toga.

- Ako u dva mandata nismo glasali, zašto bismo sada?

Partiju kosovskih Srba Aleksandra Jablanovića u utorak je napustio koalicioni partner - Aktivna građanska inicijativa.

- Ucenjivali su ih, pretili da će im deca ostati bez smeštaja u studentskim domovima, braća i sestre bez posla. Napravili su rešenje o otkazima i tvrde da je iz vrha vlasti stigao nalog da kazne svakoga ko nije u Srpskoj listi. Svesni su da ne mogu da naprave dobar rezultat na izborima i zato se tako ponašaju. Ne daju ljudima da misle svojom glavom, već moraju glavom SNS-a - kaže Jablanović za naš list.

Vučić: Kupuju nam ljude

- Kupuju nam ljude, da bi mogli da formiraju kosovsku vojsku. Jednu grupu kontroliše Haradinaj, jednu kontroliše Tači, jednu kontroliše jedna ambasada, samo je važno uzeti Srpskoj listi što više poslanika, kako bi oni na svaki mogući način mogli da donesu odluku o demarkaciji sa Crnom Gorom i stvaranju kosovske vojske, to je suština - naveo je premijer Vučić.

Poslanici sa severa KiM u Srpskoj listi (većina od njih tada potpuno anonimni na političkoj sceni) na prošlim kosovskim izborima u kosovske institucije progurani su zahvaljujući glasovima raseljenih. Tada je pravo glasa imalo 11.400 raseljenih, a na ovim izborima tek 3.874.

Jablanović je otvorio Pandorinu kutiju govoreći o podršci Srpske liste Hašimu Tačiju za predsednika Kosova. Odmah nakon izbora, prostim brojanjem je bilo jasno da ga je za njega glasao i neko od Srba.

Danas Jablanović tvrdi da ih je bilo troje i da su i danas deo te liste, ta da je sve učinjeno po nalogu Kancelarije za Kosovo i Metohiju i njenog direktora Marka Đurića.

Izbori na Kosovu su za manje od tri nedelje, Srbi imaju pravo na deset mandata u kosovskom parlamentu, a kako je krenulo može se očekivati da će do tada izaći još mnogo prljavog veša.
 

Čist interes

Srbi na KiM uglavom šuškaju da ih do sada niko od kandidata nije ubedio da je politička arena uzavrela zbog interesa građana, već smatraju da je pitanju čist interes i novac koji za raznorazne aktivnosti stiže iz kosovskog budžeta.
- Da su bar deo ovog truda uložili da spreče odlazak Srba sa KiM, sve bi bilo drugačije - jedan je od komentara pristiglih u našu redakciju.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
  • 2024 © - vesti online