Petak 19. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Utorak 06.06.2017.
18:10
J. L. Petković - Vesti A

Dogorelo do pištolja!

Za samo nekoliko minuta svi mediji su u nedelju uveče objavili da je Aleksandar Jablanović, lider Partije kosovskih Srba, uhapšen u Leposaviću zbog pretnji pištoljem. Predsednik Srpske liste Slavko Simić izjavio je da je pištolj bio uperen u aktivistu Srpske, a Jablanović vikao: "Ovo je Kosovo, ovo nije Srbija, odlepljujte plakate da vas ne pobijem."

www.mc.rs
Uhapšen, pa pušten: Aleksandar Jablanović

Munjevito se oglasila i Kancelarija za Kosovo i Metohiju osudivši "siledžijsko" ponašanje bivšeg državnog sekretara u ministarstvu za rad.

Ova priča bi bila sasvim jasna da u toku nije nemilosrdna predizborna bitka partija Srba na Kosovu u kojoj se koriste sve metode (osobama van Srpske liste, a kandidovanim za mandate za Parlament u Prištini se preti, suspenduju se sa posla), a i da većina medija i ta ista Kancelarija nisu upadljivo prećutali kada je otvorena paljba na prostorije Jablanovićeve stranke pre samo nedelju dana.

Aleksandar Jablanović za "Vesti" kaže da su u nedelju uveče aktivisti Srpske napredne stranke napali mladiće iz PKS dok su lepili plakate na 20 metara od sedišta stranke u Leposaviću.

- Čuli smo da neko vređa momke i sišli. Nakon razmene psovki, pojavila se patrola kosovske policije i sve legitimisala. Pošto nije bilo nikakvih incidenata krenuo sam nazad i dok sam koračao kroz pojas mi je ispao pištolj. Policajac mi je rekao da ga ne diram i otišli smo stanice da dokažem poreklo. Čim je donesen oružani list, ja sam izašao.

Na pitanje da li je vikao "Ovo je Kosovo", odgovara da je Srpska samo htela da iskoristi trenutak za političku korist.

- Oni su u panici. Simić je to izjavio jer mu je tako rečeno. A što se tiče pištolja, nosim ga jer mi je policija skrenula pažnju da mi je lična bezbednost ugrožena i to je svakako povezano sa svim ovim što se dešava oko izbora - zaključuje Jablanović.

A kakva je srpska kampanja za kosovske izbore, Srbima na KiM je sasvim jasno. Aleksandar Đikić iz Srpskog nacionalnog foruma ističe da bi moglo da dođe do "novog poniženja, da Srbi budu prinuđeni da traže zaštitu Prištine od predstavnika beogradskih vlasti na terenu".

- U kampanji se ugrožava osnovno pravo na rad, jer ucenjivači teraju građane da glasaju za jednu političku opciju. Ugrožava se i fizički integritet političkih aktera, kao što je to bilo pucanje na prostorije Partije kosovskih Srba, pri čemu se beogradske vlasti, a naročito mediji nisu oglašavali. Ali su za samo nekoliko minuta alarmirali svu silu medija da osude hapšenje Jablanovića, koji je zaboga nakon atentata imao kod sebe pištolj. To ukazuje na dvojako tretiranje Srba na Kosovu i podelu na one lojalne SNS i sve ostale. Ovo može samo rezultirati, a i rezultiraće narednim poniženjem, da Srbi budu prinuđeni da traže zaštitu Prištine od predstavnika beogradskih vlasti na terenu - objašnjava Đikić.

EPA/Đorđe Savić
Nikad više pritisaka: Nervoza uoči kosovskih izbora

Momčilo Trajković: Svirepa kampanja

- Kreator svega ovoga što se dešava je Beograd, a izvršitelj Marko Đurić koji je odlučio da na paramparčad razbije srpsko nacionalno biće. Jer nijedna pametna politka koja ima dobre namere prema svom narodu ovo ne bi radila. Kako je krenulo, ići će do poslednjeg Srbina - kaže za "Vesti" Momčilo Trajković, lider SPOT-a.

Poput sredstava, ne biraju se ni reči, a gradonačelnik Gračanice, član Srpske napredne stranke i Srpske liste na nedavnom predizbornom skupu je sve koji podržavaju druge političke opcije nazvao štetočinama.

- Ovo je nešto najgroznije i najodvratnije. Na ovaj način sigurno ne mogu da ubede apstinente da izađu na izbore, jer se i onima koji su već izlazili sve zgadilo. Umesto da nam objasne gde su te fabrike iz Grčke, pogoni sijalica, oni pljuju političke protivnike jezikom koji nikada normalan čovek ne bi upotrebio. Zato ova kampanja govori da koliko će vlast biti svirepa u daljem sprovođenju politike na Kosovu. Ta svirepost pokazuje da je njena suština beskrupulozna - zaključuje Trajković.

I BIA na kosovskoj televiziji

Obračun srpskih političkih aktera se, od po nedavno ustanovljenoj praksi, obavlja i na terenu kosovskih Albanaca. Ovoga puta Radio-televizija Kosova objavila je navodni dokument organa bezbednosti Srbije, odnosno BIA, sa navodnim profilima nekoliko srpskih političara sa Kosova. Izvor dokumenta u kome navodno zvanični Beograd izražava zabrinutost i navodi mane svih spomenutih političara je nepoznat, niti je njegova autentičnost dokazana. Ono što je upadljivo da na toj listi nije bilo pojedinih imena koja učestvuju u ovoj izbornoj trci, a donedavno su važili za osobe u koje je Beograd izgubio poverenje.




 

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
  • 2024 © - vesti online