Sreda 24. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Sreda 10.05.2017.
11:00
Vestionline, Slobodna Evropa A

Slobodna Evropa: Danas je "Dan D" za Kosovo

Na vanrednoj sednici Skupštine Kosova, zakazanoj za sredu u 10 sati, glasaće se o sudbini vlade. Ako ona opstane, predviđeno je da će premijer Kosova Isa Mustafa, odmah nakon toga Skupšitni proslediti na ratifikaciju sada već poznati Sporazum o demarkaciji granice sa Crnom Gorom.

A. Čukić
Skupština tzv. Kosova glasa poverenje Vladi

Noć uoči sednice, predsednik Skupštine je ipak zatražio da se demarkacija nađe pred poslanicima pre odlučivanja o vladi.

Ko će koga podržati

Vladajuća Demokratska partija Kosova, Kadri Veseljija, zaseda uoči sednice Skupštine.

Enver Hodžaj, predsedništvo i parlamentarna grupa Demokratske partije će uskoro doneti odluku o tome da li će poslanici ove partije podržati zahtev opozicije o izglasavanju nepoverenja vladi.

- Atmosfera je pozitivna, zato što je Demokratska partija partija nade, optimizma i poverenja - kazao je on.

Kosovska opozicija inicijator glasanja

O sudbini vlade raspravlja se na zahtev kosovske opozicije koja smatra da trenutna vladajuća koalicija koju čine Demokratski savez premijera Ise Mustafe, Demokratska partija Kadri Veseljija, istovremeno i predsedavajućeg Skupštine, kao i poslanici iz redova manjinskih zajednica, nije uspela da reši suštinske probleme sa kojima se suočava Kosovo, a kao posledica toga zemlja je više od godinu i po dana u političkoj krizi.

Ukoliko vlada opstane, premijer Kosova Isa Mustafa rekao je da će Skupštini odmah proslediti sporan sporazum o demarkaciji sa Crnom Gorom na ratifikaciju.

Napeti odnosi

Od kako je peticija opozicije predata Skupštini, odnosi između dve najveće partije u zemlji poprilično su napeti.

Mustafa je, očekivano, protiv razrešenja vlade godinu dana pre isteka mandata, a u intervjuu za kosovski javni servis u utorak uveče rekao je i da ne bi pristao da se izbori održe u junu kada je inače Ramazan, mesec posta.

Koalicioni partner, Demokratska partija, još uvek se nije izjasnila po tom pitanju. Ono što je čelnik partije Kadri Veselji u nekoliko navrata ponovio poslednjih dana jeste da na Kosovu vlada nezadovoljstvo i da Vlada nije bila efikasna u odlučivanju.

Opozicija: Samo brinu o foteljama

Opozicija tvrdi da je jasno da lideri obe partije brinu samo o stolici, nagoveštavajući i da je Veselji zainteresovan za poziciju premijera.

Inače, Veselji je uoči sednice u utorak uveče, razgovarao sa zamenikom pomoćnika američkog državnog sekretara Brajanom Hojtom Jijom o tome da se demarkacija granice sa Crnom Gorom nađe pred Skupštinom u sredu, pre nego što Skupština zaseda o poverenju vladi.

- Ukoliko Vlada ne prosledi Sporazum o demarkaciji pre sednice o poverenju vladi, onda se trebaju naći druga rešenja - kazao je Veselji.

Zbog neuspeha ratifikacije demarkacije, Kosovo je i dalje pod viznim režimom Evropske Unije. Vladajuća koalicija do sada nije imala potrebnu dvotrećinsku većinu, odnosno 80 od 120 glasova. Pored opozicije, ovom sporazumu se protive i poslanici aktuelne koalicije jer smatraju da proces nije urađen kako treba.

SAD: Ratifikovati sporazum

Ambasada Sjedinjenih Država prethodno je pozvala Skupštinu Kosova da ratifikuje Sporazum o demarkaciji granice sa Crnom Gorom.

- Vreme je da se stavi tačka na političku opstrukciju Republike Kosovo kako bi Skupština i Vlada mogle da počnu sa stvaranjem napretka na drugim vitalnim pitanjima u ime građana Kosova - navodi se u saopštenju ambasade SAD u Prištini.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
  • 2024 © - vesti online