Sreda 10.05.2017.
11:00
Vestionline, Slobodna Evropa

Slobodna Evropa: Danas je "Dan D" za Kosovo

A. Čukić
Skupština tzv. Kosova glasa poverenje Vladi

Noć uoči sednice, predsednik Skupštine je ipak zatražio da se demarkacija nađe pred poslanicima pre odlučivanja o vladi.

Ko će koga podržati

Vladajuća Demokratska partija Kosova, Kadri Veseljija, zaseda uoči sednice Skupštine.

Enver Hodžaj, predsedništvo i parlamentarna grupa Demokratske partije će uskoro doneti odluku o tome da li će poslanici ove partije podržati zahtev opozicije o izglasavanju nepoverenja vladi.

- Atmosfera je pozitivna, zato što je Demokratska partija partija nade, optimizma i poverenja - kazao je on.

Kosovska opozicija inicijator glasanja

O sudbini vlade raspravlja se na zahtev kosovske opozicije koja smatra da trenutna vladajuća koalicija koju čine Demokratski savez premijera Ise Mustafe, Demokratska partija Kadri Veseljija, istovremeno i predsedavajućeg Skupštine, kao i poslanici iz redova manjinskih zajednica, nije uspela da reši suštinske probleme sa kojima se suočava Kosovo, a kao posledica toga zemlja je više od godinu i po dana u političkoj krizi.

Ukoliko vlada opstane, premijer Kosova Isa Mustafa rekao je da će Skupštini odmah proslediti sporan sporazum o demarkaciji sa Crnom Gorom na ratifikaciju.

Napeti odnosi

Od kako je peticija opozicije predata Skupštini, odnosi između dve najveće partije u zemlji poprilično su napeti.

Mustafa je, očekivano, protiv razrešenja vlade godinu dana pre isteka mandata, a u intervjuu za kosovski javni servis u utorak uveče rekao je i da ne bi pristao da se izbori održe u junu kada je inače Ramazan, mesec posta.

Koalicioni partner, Demokratska partija, još uvek se nije izjasnila po tom pitanju. Ono što je čelnik partije Kadri Veselji u nekoliko navrata ponovio poslednjih dana jeste da na Kosovu vlada nezadovoljstvo i da Vlada nije bila efikasna u odlučivanju.

Opozicija: Samo brinu o foteljama

Opozicija tvrdi da je jasno da lideri obe partije brinu samo o stolici, nagoveštavajući i da je Veselji zainteresovan za poziciju premijera.

Inače, Veselji je uoči sednice u utorak uveče, razgovarao sa zamenikom pomoćnika američkog državnog sekretara Brajanom Hojtom Jijom o tome da se demarkacija granice sa Crnom Gorom nađe pred Skupštinom u sredu, pre nego što Skupština zaseda o poverenju vladi.

- Ukoliko Vlada ne prosledi Sporazum o demarkaciji pre sednice o poverenju vladi, onda se trebaju naći druga rešenja - kazao je Veselji.

Zbog neuspeha ratifikacije demarkacije, Kosovo je i dalje pod viznim režimom Evropske Unije. Vladajuća koalicija do sada nije imala potrebnu dvotrećinsku većinu, odnosno 80 od 120 glasova. Pored opozicije, ovom sporazumu se protive i poslanici aktuelne koalicije jer smatraju da proces nije urađen kako treba.

SAD: Ratifikovati sporazum

Ambasada Sjedinjenih Država prethodno je pozvala Skupštinu Kosova da ratifikuje Sporazum o demarkaciji granice sa Crnom Gorom.

- Vreme je da se stavi tačka na političku opstrukciju Republike Kosovo kako bi Skupština i Vlada mogle da počnu sa stvaranjem napretka na drugim vitalnim pitanjima u ime građana Kosova - navodi se u saopštenju ambasade SAD u Prištini.

2020 © - Vesti online