Četvrtak 28. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Četvrtak 04.05.2017.
18:01
D. Dekić - Vesti A

Vlast se i dalje plaši bagera

Neprestano poređenje Srbije s Makedonijom koju drma ozbiljna kriza izgleda je postalo manir srpske vlasti. Posle niza izjava o mogućem "makedonskom scenariju" i "državnom udaru", ministar za rad Aleksandar Vulin se, na fonu zahteva Zapada za kažnjavanjem svih koji su nasilno ušli u Sobranje, setio da zatraži procesuiranje građana Srbije koji su 5. oktobra, pre 17 godina, upali u Skupštinu.

youtube.com/The Darco
Aleksandar Vulin traži kažnjavanje za 5. oktobar

Vulinovu vatru razgoreva premijer i izabrani predsednik Srbije Aleksandar Vučić komentarišući da je povodom tog predloga "video oduševljenje u delu SNS-a, dok kod dela to nije video". Ne demantuje ovakvu mogućnost, samo kaže da neće da se meša u rad tužilaštva.

Situacija je, doduše, obrnuta jer su u makedonski parlament uleteli oni koji brane tamošnju vlast, zbog čega su u Srbiji pokrenute spekulacije o pozadini ovakvih poruka vladajuće garniture. Opozicionari, bivši akteri DOS-a nisu komentarisali ove izjave, a pitanje koje se nametnulo među učesnicima građanskih protesta jeste da li je, u stvari, reč o uterivanju straha po sistemu "da se Vlasi ne dosete" i narod ne krene ka srpskoj skupštini.

Razlog neprestanog pozivanja na južne komšije, sociolog Jovo Bakić vidi u strahu Aleksandra Vučića za očuvanjem vlasti.

- To je ključni momenat kod autoritarnih vođa kakav je i Vučić i Nikola Gruevski. Oni sa održavanjem stabilnosti imaju podršku EU i ako postoji mogućnost da ih protesti poljuljaju, plaše se da će im Brisel i čitav Zapad okrenuti leđa. To i vidimo na primeru Gruevskog koji je čitavu deceniju tako vladao, a pošto su on i Vučić politička braća od strica , Vučić gleda da pod sopstvenom autoritarnom vlašću održi i stabilno stanje. Otuda to njegovo stalno pozivanje na Makedoniju - komentariše Bakić za "Vesti".

Spisak za hapšenja (ne) postoji

Ministarstvo policije Srbije je, kako pišu mediji bliski vlasti, napravio spisak 294 učesnika demonstracija 2000. koji su upali u Skupštinu. MUP, međutim, za N1 to demantuje i tvrde da nisu napravili spisak, niti su dobili zahtev tužilaštva "koji se tiče te materije".

Vulinov poziv je, sa druge strane, neobičan pošto su uz naprednjake ili u SNS-u i akteri vlasti DOS-a i promena 5. oktobra. Jedan od njih i lider te koalicije Rasim Ljajić je i Vulinov kolega ministar, drugi Vučićev savetnik Mlađan Dinkić, pa beogradski menadžer Goran Vesić.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
  • 2024 © - vesti online