Četvrtak 04.05.2017.
18:01
D. Dekić - Vesti

Vlast se i dalje plaši bagera

youtube.com/The Darco
Aleksandar Vulin traži kažnjavanje za 5. oktobar

Vulinovu vatru razgoreva premijer i izabrani predsednik Srbije Aleksandar Vučić komentarišući da je povodom tog predloga "video oduševljenje u delu SNS-a, dok kod dela to nije video". Ne demantuje ovakvu mogućnost, samo kaže da neće da se meša u rad tužilaštva.

Situacija je, doduše, obrnuta jer su u makedonski parlament uleteli oni koji brane tamošnju vlast, zbog čega su u Srbiji pokrenute spekulacije o pozadini ovakvih poruka vladajuće garniture. Opozicionari, bivši akteri DOS-a nisu komentarisali ove izjave, a pitanje koje se nametnulo među učesnicima građanskih protesta jeste da li je, u stvari, reč o uterivanju straha po sistemu "da se Vlasi ne dosete" i narod ne krene ka srpskoj skupštini.

Razlog neprestanog pozivanja na južne komšije, sociolog Jovo Bakić vidi u strahu Aleksandra Vučića za očuvanjem vlasti.

- To je ključni momenat kod autoritarnih vođa kakav je i Vučić i Nikola Gruevski. Oni sa održavanjem stabilnosti imaju podršku EU i ako postoji mogućnost da ih protesti poljuljaju, plaše se da će im Brisel i čitav Zapad okrenuti leđa. To i vidimo na primeru Gruevskog koji je čitavu deceniju tako vladao, a pošto su on i Vučić politička braća od strica , Vučić gleda da pod sopstvenom autoritarnom vlašću održi i stabilno stanje. Otuda to njegovo stalno pozivanje na Makedoniju - komentariše Bakić za "Vesti".

Spisak za hapšenja (ne) postoji

Ministarstvo policije Srbije je, kako pišu mediji bliski vlasti, napravio spisak 294 učesnika demonstracija 2000. koji su upali u Skupštinu. MUP, međutim, za N1 to demantuje i tvrde da nisu napravili spisak, niti su dobili zahtev tužilaštva "koji se tiče te materije".

Vulinov poziv je, sa druge strane, neobičan pošto su uz naprednjake ili u SNS-u i akteri vlasti DOS-a i promena 5. oktobra. Jedan od njih i lider te koalicije Rasim Ljajić je i Vulinov kolega ministar, drugi Vučićev savetnik Mlađan Dinkić, pa beogradski menadžer Goran Vesić.

2024 © - Vesti online