Četvrtak 25. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Ponedeljak 10.04.2017.
18:01
D. Dekić - Vesti A

Ukradeno 319.000 glasova?

Aleksandar Vučić na predsedničkim izborima "potencijalno je ukrao 319.000 glasova", saopštio je Izborni štab predsedničkog kandidata Saše Jankovića. Oni tvrde da su dokaze pribavili u Republičkoj izbornoj komisiji (RIK), uvidom u džakove sa izbornim materijalom na 25 biračkih mesta koji je pokazao skandalozne nepravilnosti.

Tanjug
Mačka u džaku: Republička izborna komisija

Oni napominju da je uvid urađen na slučajnom uzorku. Pokazalo se da su birački odbori prebrojali više glasova za Vučića nego što je u džakovima bilo listića sa zaokruženim njegovim imenom.

Navode da je samo u Novom Pazaru, na dva biračka mesta upisano da je Vučić dobio 543 glasa, odnosno 250 više nego što ih je u vrećama sa glasačkim listićima. Na jednom mestu u Loznici, ima 75 glasova kojih nema u džakovima, a slične nepravilnosti uočene su i na drugim mestima.

- To prostom računicom dovodi do zbira po kojem je Vučiću na 25 biračkih mesta neosnovano pripisano 964 glasa. To je prosečno 38 glasova po biračkom mestu, kojih je u Srbiji 8.396. Kada se to pomnoži dolazi se do moguće krađe od čak 319.000 glasova u korist Vučića - kažu u Jankovićevom štabu.

Glasači rođeni 1. januara

Član RIK-a iz Dveri, advokat Marko Pušica, kaže da su neregularni i izbori na Kosovu i Metohiji, jer su sprovedeni mimo zakona i Ustava Srbije. On je istakao i sporno brojanje glasova sa KiM u Vranju i Raškoj, ali i nepravilnosti u biračkim spiskovima u koje su upisani i neki Albanci.
- Kod velikog broja glasača nema jedinstvenog matičnog broja ili datuma rođenja. Kod nekih se JMBG ne poklapa sa datumom rođenja, a neverovatno mnogo njih u spisku rođeno je 1. januara - kaže Pušica.

Oni ističu da ni "neravnopravni uslovi kampanje, uzurpacija medija, manipulacije, zastrašivanje i ucene birača, nisu bili dovoljni Vučiću za nezakonito učvršćenje samovlašća, pa je pribegao krađi za koju će odgovarati".

Faslifikovani potpisi?

Član RIK Ivan Ninić objavio je i zapisnik s biračkog mesta Novi Pazar 27.
- Svih 10 10 članova biračkog odbora imaju isti potpis. Ko je falsifikovao zapisnik - pita Ninić.

Da su predsednički izbori bili najneregularniji od 1990, smatra i predsednički kandidat i gradonačelnik Čajetine Milan Stamatović.

- Pridružujem se svim studentskim zahtevima, uljkučujući i raspisivanje vanrednih parlamentarnih izbora. Ali izbori treba da uslede tek kada se urede birački spiskovi, izbace iz njih mrtvi i nepostojeći, a unesu svi s biračkim pravom i obezbede jednaki medijski uslovi za stranke i kandidate - kazao je Stamatović.

On zahteva i video-nadzor na svim biračkim mestima, kao i da glasači budu identifikovani otiskom prsta.

- Ukoliko Vučić ne namerava da pokrade i sledeće izbore, to je moguće rešiti za mesec dana - zaključio je Stamatović.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
  • 2024 © - vesti online