Subota 27. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
4
Četvrtak 01.07.2010.
12:00 >> 17:08h
J. Arsenović - Vesti A

Srbija neće nikad u EU?

Zvaničnici u Beogradu prećutali su poruke koje sa raznih adresa sve češće stižu iz Brisela - EU će, posle prijema Hrvatske, zatvoriti vrata ostalim kandidatima.

Belgija, od danas pa u narednih šest meseci predsedavajuća EU, želi napredak Hrvatske, Islanda i Turske u procesu priključenja Uniji.

Na ovu nedavnu izjavu belgijskog poverenika za evropske poslove Olivija Šastela nadovezuje se i poslednje izveštavanje nemačkog radija Dojče vele koji najavljuje da će EU posle prijema Hrvatske, zbog svojih ekonomskih i unutrašnjo-organizacionih problema zatvoriti priču o daljem proširenju.

Drugim rečima, Srbija se zajedno sa zemljama zapadnog Balkana nalazi na dugoj listi čekanja, sa neizvesnošću kada će za Brisel proces proširenja Unije ponovo biti aktuelan.

U Srbiji se međutim na ovu temu zvanično ćuti, a niko se iz srpske vlade nije oglasio, bilo da demantuje ili potvrdi crne slutnje o zaustavljanju evropskih integracija. Jučerašnji pokušaj "Vesti" da dobiju komentar Božidara Đelića i Milice Delević, potpredsednika Vlade zaduženog za evropske integracije i direktorke vladine Kancelarije za pridruživanje ostao je bezuspešan.

Ništa od kandidature


U prilog teze o kraju proširenja EU navodi se odluka COREPER
-a, Odbora stalnih predstavnika Saveta Evropske unije. To telo saglasilo se da se Hrvatskoj dozvoli otvaranje tri preostala poglavlja pregovora o punopravnom članstvu, uz istovremeno odbijanje vodeće institucije Unije da raspravlja o zahtevu Srbije za kandidaturu.

- Ako bi se ove, još uvek izjavama zvaničnika EU nepotvrđene vesti, pokazale tačnim, to bi izazvalo veliki politički potres u zemljama zapadanog Balkana, a u Srbiji bi mogla i da padne vlada - objašnjava profesor Fakulteta političkih nauka Predrag Simić ćutanje srpskih zvaničnika.


Simić podseća da je sadašnja vladajuća koalicija okupljena upravo na priči o ulasku u EU, glavnom izbornom obećanju, i da je u tome imala svesrdnu podršku Brisela koji je baš uoči izbora 2008. potpisao sporazum o Stabilizaciji i pridruživanju.


Oni koji veruju da će rampa biti spuštena posle prijema Hrvatske i da ima istine u pisanju hrvatskog "Nacionala" da su o tome sve države koje pretenduju na članstvo obaveštene poverljivim diplomatskim kanalima, podsećaju i na nedavnu izjavu predsednika Srbije Borisa Tadića koji je iz Istanbula zavapio da Unija mora iskreno da kaže "da li nas želi".


Kakav je odgovor stigao, ne zna se. Neki podsećaju da je posle toga jedan belgijski zvaničnik najavio mogućnost da se kandidatura Srbije nađe na dnevnom redu u septembru, dok drugi zaključuju da Tadićev nastup od pre dva dana u Beču ne sluti na pozitivne signale. Predsednik Srbije je iz Austrije, retorikom očajnika, apelovao na Evropu da se seti da je na "prostoru Srbije njena hrišćanska kolevka".

SPS: To nije zvaničan stav EU; SRS: Ne idemo u EU, i to političari znaju

 

Šef poslaničke grupe SPS-JS Branko Ružić rekao je novinarima u parlamentu da ozbiljna komunikacija zemalja koje pretenduju da postanu članice EU i Brisela ide preko zvaničnih kanala, i da informacija da posle prijema Hrvatske neće više biti proširenja nije zvaničan stav EU.

"Ono što jeste orijentacija jeste orijentacija ka proširenju i naravno da postoje preduslovi za sve zemlje u regionu, pa i za Srbiju, ali očekujem da u doglednom vremenskom periodu postanemo član EU. To je interes i EU i svih dražva u regionu'', rekao je Ružić.

 

Opoziciona SRS smatra da EU nema nameru da u skorije vreme primi Srbiju u članstvo, a zamenik šefa poslanika te stranke Aleksandar Martinović smatra da je to dobro poznato srpskim vlastima.


"Priča o EU im je potrebna zbog domaće političke scene da bi pokušali još jednom da prevare građane da su jedini koji mogu Srbiju da uvedu u EU i donesu joj bolji život", rekao je Martinović.

POVEZANE VESTI

Četvrtak 01.07.2010. 15:15
Zašto se toliko upinjemo da idemo tamo gdje nas neće? Potcjenjujemo se na sve moguće načine, cijela zemlja drhti kada dolazi neki anonimus, poznat pod imenom "Serž Bramerc" da ocjenjuje nešto.... Sudbina jednog naroda u rukama nekog Serža, bar tako izgleda spolja. Pa još Jelko Kacin, da se ubije čovjek. Srbija dozvoljava da joj ambasadori USA, Velike Britanije, Francuske i Njemačke daju preporuke... "Oni nas iskreno podržavaju, ali..." Uvijek će biti to ali. Podržali bi oni nas, ali na putu za pakao. Vodimo mrtvu trku. Vjerujem da se neki tamo u tom Briselu i ko zna gdje sve ne klade kakvo ćemo sljedeće poniženje sebi prirediti zarad neke EU za koju nismo planirani. Rugaju nam se. Da li nam stvarno toliko trebaju? Nećemo mi jesti korijenje, a taj zaneseni “Europljanin” što kaže da ponovo učimo turski jezik - neka mu ga uče…. Da naših predaka nije bilo, on bi sada pričao taj jezik. Ako ne možemo u tzv. Evropu, okrenimo se Americi, pridruži se neprijatelju ako ga ne možeš pobijediti. Nikako Rusiji, ti Rusi jesu pravoslavni, svaka druga sličnost sa nama ne postoji. Pozdrav iz B. Luke
Četvrtak 01.07.2010. 15:54
Ех!!! Моја Европо када ћемо постати твој члан? НИКАДА!!! Ми нисмо потребни Европи а није ни она нама толико потребна да би толико били очајни што смо "други на листи чекања". Придружићемо се европи када наш марионетски председник потпише независност Косова и Метохије, промени устав и Војводини да статус републике и подели остатак наше земље на покрајине и када остане БЕОГРАДСКИ ПАШАЛУК, али тада више неће бити ни европске уније, а ни СРБСКОГ НАРОДА!!! Зато Србијо моја ми нисмо овце за шишање.
Četvrtak 29.12.2011. 14:00
ni u nato.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
  • 2024 © - vesti online